Как да съхранявате пресни краставици у дома, така че да лежат до Нова година

Времето на силен дефицит отмина и пресни краставици могат да бъдат закупени по всяко време на годината. Но вкусът и ароматът на местните летни плодове не могат да се сравняват с нищо. Ето защо информацията за това как да съхранявате пресни краставици в хладилника за по-дълго време ще бъде полезна не само за летните жители, които берат голяма реколта през лятото, но и просто за любителите да се насладят на зеленчуци в студения сезон.
Пресни краставици и глави чесън

Кой не обича да яде кисели домати през зимата, спомняйки си за изобилното лято? Възможно ли е да съхранявате например пресни краставици в апартамент, така че те да запазят свежестта, вкуса и аромата си до новата година?

Краставицата е влаголюбив зеленчук, тъй като се състои от повече от 90% вода. При стайна температура тя започва да изсъхва, губи влага, външен вид и вкус. В допълнение, муден плод губи полезните си свойства. За да се предотвратят пресни краставици, те трябва да се съхраняват на хладно място с висока влажност. Освен това е желателно температурата на съхранение да се поддържа на същото ниво, тъй като зеленчукът веднага реагира на разликите си.

Какви плодове да изберете

Краставици за салата, с тънка кожа и сочна каша, по-добре е да се яде веднага, тъй като те не са подходящи за дългосрочно съхранение. За да запазите свежите краставици за зимата по-дълго, когато избирате плодове, трябва да обърнете внимание на следните точки.

 • клас, Краставиците от сортовете Нежински, Състезател и Парад са в състояние да „легнат“ дори до следващата година. Освен това всички сортове корнишони се съхраняват перфектно.
 • размер, Необходимо е да изберете плодове с малък размер, до 10-12 см дължина. Освен това е по-добре да се даде предпочитание на зеленчуците с тънка или средна дебелина.
 • вид, Корите трябва да са без видими повреди, наситено зелени с тъмно остри "пъпки".
 • месо, Краставиците с гъста каша и малки семена вътре се съхраняват най-дълго. Големите обрасли екземпляри, рохкави и с едри семена, бързо се развалят.
 • дръжка, Важно е да изберете краставици със стрък, тогава месото на плодовете ще бъде надеждно защитено от всички страни от проникването на гнилостни бактерии, а самият зеленчук ще се съхранява по-дълго.

Как и колко пресни краставици могат да се съхраняват в хладилника

При стайна температура свежите краставици могат да се съхраняват до три дни. Важно е плодовете да не се мият, за да не се повреди естественото защитно покритие, което предпазва от преждевременно гниене. Тъй като краставиците са "водни" плодове, по-добре е да не ги държите в найлонов плик, така че зеленчуците да не се "задушават" в процеса на изпаряване на влагата.

Ако има нужда от по-дълго запазване на свежестта на зеленчуците, струва си да ги идентифицирате на хладно място. Отговорът на въпроса колко пресни краставици могат да се съхраняват в хладилника зависи от много фактори.

 • До пет дни, Без допълнителна обработка, срокът на годност на пресни краставици, закупени или отгледани през лятото в къщичката, е около пет дни. След това време плодовете започват да пожълтяват и след образуването на слуз по кожата е по-добре да изхвърлите зеленчуците.
 • До десет дни, Ако немитите плодове се увият с влажна кърпа и не се оставят да изсъхнат, тогава съхранението на пресни краставици у дома в хладилника може да бъде удължено до две седмици. Освен това, опакованите по този начин зеленчуци могат да се сгъват както в найлонов плик, така и в стъклени контейнери. Основното е да отворите буркана или да направите дупки в торбата, за да дадете на плодовете възможност да "диша".
 • 30 дни или повече, За да запазите свежестта на летните краставици до зимата, внимателно подбраните плодове трябва да се сгънат в дълбок тиган с острата част надолу.Напълнете контейнера с ледена вода за няколко сантиметра и го поставете в хладилника. Водата трябва да се сменя всеки ден.
По-добре е да съхранявате краставиците в така наречената „зона на свежест“, където се поддържа оптималната температура за зеленчуци и плодове. Освен това, трябва внимателно да се разгледат възможните „съседи“: ябълките и бананите активно „разпространяват“ етилен, което допринася за ранното узряване и впоследствие гниенето на краставиците.

Пресни краставици в плетена кошница

Други начини зеленчукът да не се разваля по-дълго

Тъй като е невъзможно да съхранявате пресни краставици при стайна температура за дълго време и не винаги има място в хладилника за дългосрочно съхранение на огромни контейнери с плодове, има редица начини да се насладите на хрупкави краставици, без да се затрупвате отделението за хладилник.

вакуум

Вакуумната опаковка ви позволява да удължите срока на годност на много продукти, краставиците не са изключение. Създавайки безвъздушно пространство, можете да съхранявате плодовете на всяко тъмно място. Основното нещо е далеч от отоплителни уреди и пряка слънчева светлина. За да спестите краставици до три месеца, ще помогне следният метод, предвиждайки четири основни действия.

 1. За почистване на зеленчуци от замърсяване, Необходимо е да се действа внимателно, като се опитвате да не докосвате кожата.
 2. Идентифицирайте в опаковката, За предпочитане - в чист стъклен съд, оставяйки около една четвърт от свободното пространство.
 3. Запалете свещ, Трябва да се сложи върху плодовете и да се остави да изгори за четвърт час.
 4. Затворете капака, Това се прави, когато целият кислород "изгаря" и пламъкът угасва сам.
Въглеродният диоксид, заобикалящ плода, предотвратява образуването на гниене. Съдейки по отзивите, плодовете, обработени по този начин, могат да лежат от есента до пролетта. След отваряне на капака обаче зеленчуците трябва да се консумират в рамките на два дни.

Яйчна черупка

В допълнение можете да направите индивидуална вакуумна обвивка за всеки случай. Трябва да направите четири стъпки.

 1. За изчистване на зеленчуците от замърсяване.
 2. Намазваме всеки плод с яйчен белтък.
 3. Оставете да изсъхне.
 4. Сгънете в неметален съд.
Преди употреба плодовете трябва да бъдат добре измити. Яйчният белък осигурява защита на повърхността на зеленчуците, през които кислородът не прониква. Приготвените по този начин зеленчуци могат да се съхраняват в продължение на няколко месеца.

Ако се остави в избата

На щастливите собственици на мазето или мазето можете да посъветвате следните методи за съхранение.

 • Използване на пясък, Зеленчуците се сгъват в съд, поръсват се с пясък и се оставят на хладно място. Срокът на годност на краставиците в този случай се увеличава до поне месец.
 • Използване на хартия, Всяко копие се увива с хартиена кърпа, сгъва се в отворен контейнер и се почиства на хладно място. След такава обработка има шанс да украсите масата за Нова година с хрупкави летни краставици.
 • Използване на оцетна есенция, Неметален тиган се пълни с около един пръст оцетна есенция. Отгоре е монтирана решетка, върху която са положени плодовете. Тогава контейнерът се затваря с капак. Парите оцет ще удължат срока на годност на зеленчуците.
В старите времена свежестта на зеленчуците се запазва до пролетта по следния начин. Най-често се използва в къщи без мазе, но в близост до езера. За да направите това, краставиците бяха плътно положени в дървени вани, дъното на които беше облицовано с хрян, за да се намалят процесите на ферментация. Цевта беше затворена с капак и изпратена до дъното на резервоара, където светлината и кислородът напълно липсваха. Тъй като дъното се поддържа при постоянна температура от около + 5 ° C, зеленчуците остават сочни и хрупкави за дълго време.

Има много начини да съхранявате пресни краставици у дома, като удължавате срока на годност до шест месеца. Но ако не искате да се притеснявате, тогава зеленчуците винаги могат да бъдат замразени. Вярно, тук трябва да имате предвид: при размразяване краставиците не губят полезни свойства, но, уви, вкусът не е същият.

Статията е актуализирана: 25.05.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (34 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Как да готвя дива патица 🦆 - стъпка по стъпка рецепта със снимки

Как да готвите леща вкусно на 🥣 гарнитура

„Бели въглища“: инструкции за употреба, полезни свойства, разлики от активиран черен цвят, показания и противопоказания

Незавършени бисквитки овесени ядки стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети