Грешки в зърнените култури: как да се отървем, отколкото да обработим шкаф, правила и условия за съхранение на насипни продукти, предотвратяване на замърсяване на доставките

Ревнивите домакини, спомняйки си времената на недостиг, се опитват да купуват зърнени култури за в бъдеще. Продуктът се съхранява в продължение на месеци, така че има вероятност вредителите да се добавят към запасите. Истината е тази: по-лесно е да предотвратите появата на бъгове, отколкото да се борите с тях.
Буркани за насипни продукти

Тези насекоми не са толкова безобидни, колкото може да изглежда на пръв поглед. Те не просто развалят продукта - яденето на заразени зърнени храни е изпълнено с алергии, отравяния, разстроен стомах. Как тези паразити влизат в къщата ни и развалят запасите? По правило зърнените култури, закупени в магазините, стават източник. Особено рисковано е да ги купувате по тегло.

Насекоми видове

Има четири основни вида бъгове, засадени в зърнени култури и брашно:

 • малки hrushchaks;
 • червено брашно яде;
 • мелнички за хляб;
 • хранителен молец.

Основните характеристики на всеки вид са показани в таблицата.

Таблица - Насекоми, които най-често се навиват в храната

имеразмерКъде живее
Малки хрущаци3-3,5 мм- брашно;
- нишесте;
- ориз;
- сушени плодове;
- грис;
- просо
Червено брашно ядат1,5-2 мм- пшенично брашно;
- фураж;
- зърнени храни
Мелнички за хляб2-3,5 мм- зърнени храни;
- зърнени продукти;
- чай ​​(включително лекарствен);
- кафе;
- брашно;
- крекери;
- фураж;
- цигари;
- бисквитки;
- сушени плодове
Хранителен молец6-10 мм- зърнени храни;
- ядки;
- сушени плодове;
- чай;
- сладкиши

Малки хрущаци

Сравнително дълги тъмночервени бъгове. Те могат да бъдат разпознати по къси антени и малки крила, наличието на които обаче не дава възможност за полет.

Източникът на инфекция с този паразит е опаковане с нишесте или брашно. Стигайки до домакинята в кухнята, хрущаците се разпростират върху цялата площ на стаята. Те проникват в малки пукнатини, свободно затворени буркани с насипни продукти. Най-често те са „привлечени“ от пшенично брашно, ориз, елда, грис ипросо зърнени храни, сушени плодове. Навлизайки в най-благоприятните условия за живот, хрущаците започват активно да се размножават.

Когато този вид паразит се стартира в зърнени храни или брашно, продуктите започват да "растат" с бучки. След това те стават негодни за консумация от човека. Човек, който е вкусил ястие от такива зърнени храни, може да изпита болка в стомаха, гадене, повръщане и алергични реакции.

Червено брашно ядат

Обикновено се среща в големи отрасли - пекарни и предприятия за производство на фуражи за животни. Това са малки кафяви буболечки. Тялото им е покрито с къси косми.

Паразитите се локализират в продукти, чиято относителна влажност надвишава 17%. Затова доста често местообитанието им е брашното и зърнените култури, в които са започнали процесите на гниене. Също така, червенокосият брашнояд може да започне в комбинирани фуражи. Попадайки в благоприятни условия, той стимулира повишаване нивото на влагата на продукта, запушва го с резултатите от жизнената му дейност, ларвите.

Един от признаците на нападение от вредители са малки дупки в сито за брашно.

Мелнички за хляб

Най-вредните паразити, характеризиращи се с висок апетит и висока жизнеспособност. За да се отървете от тези насекоми, трябва много да опитате.

Формата на тялото на мелничката прилича на цилиндър, покрит с малки меки косми. Има кафяв и червен цвят.Често в къщата, където живеят тези насекоми, на первазите на прозорците можете да ги видите живи или мъртви.

Мелниците могат да живеят в книги и хербарии. Следите от тяхното присъствие не винаги са очевидни. Но с висока плътност на разпространение на насекомото, може да се види дори на прозорци, подове и стени.

Хранителен молец

Той предпочита да обитава разхлабени смеси, понякога в чай, които се съхраняват в невентилирани буркани. За да се унищожи този мръсен трик, е необходимо да се извърши цялостно почистване на целия апартамент и местата за съхранение на провизии.

Причини за появата

Появата на насекоми в зърнени култури не показва безотговорността на домакинята. Дори ако всеки ден старателно навлажнявате цялата кухня и миете шкафовете, където се съхраняват провизиите, никой няма да гарантира, че паразитите няма да започнат там.

Най-често бъговете попадат в зърнени култури по вина на производителя. Възможни причини:

 • пренебрегване на правилата за санитарна безопасност при работа;
 • нарушаване на условията за съхранение на продукта;
 • липса на необходима термична обработка на продуктите.
Продуктите с изтекъл срок на годност са благоприятна среда за развитието на вредители. Освен това живите същества мигрират в съседни контейнери със сушени плодове, макаронени изделия, нишесте, чай, кафе, подправки.

Буркани със зърнени храни

Начини за плашене на животни

Запазването на заразените продукти няма да работи. Следователно, основният метод за контрол на паразитите е превенцията. За да предотвратите появата на животни, следвайте три препоръки.

 1. Изсушете го. Това правило се прилага за насипни продукти. Като донесете от магазина, ги изсушете във фурната на ниска температура за половин час.
 2. Не мърдай. В случая говорим за пакетирани зърнени култури. Опаковката може да бъде поставена във фризера за един ден. След това изсипете съдържанието в специален контейнер и изпратете до шкафа.
 3. Добавете вряща вода. И го измийте. Така че трябва да са сушени плодове. И след това ги съхранявайте най-добре в хладилника.

Има и редица популярни съвети как да съхранявате зърнени култури, за да не стартират бъгове.

 • Чесънът. Поставете неочистена скилидка чесън в бурканчето с продукта. Можете също да поставите глави на рафтове в шкафове.
 • Пепър. По-специално шушулки люта чушка. Някои домакини го заменят със сушена лимонова кора.
 • Сол. Две или три чаени лъжички сол, увити в марля на дъното на съда с продукта, ще помогнат да се защити съдържанието от появата на вредители.
 • Metal. Грешките се страхуват от метал, така че лъжица или фолио в дъното на консервата ще спасят опасни гости.
Преди да закупите разхлабени продукти, е задължително да проверите опаковката. Ако е повреден или има и най-малкия признак на заразяване с насекоми, откажете да го закупите. Дори и цената да е атрактивна, промоционална.

Периоди на съхранение

Най-оптималното решение е да купувате зърнени храни, брашно и тестени изделия, като броите така, че да са достатъчни за една до две седмици. Ако навикът да се правят запаси преобладава, тогава помислете за оптималния срок на годност на зърнените култури (от датата на производство):

 • шест месеца - грис, ориз, елда, брашно;
 • четири месеца — овесена каша, просо, ядро;
 • 18 месеца - ориз (полиран - по-дълъг);
 • от пет до 18 месеца - тестени изделия (в зависимост от сорта).
Съхранението на насипни продукти е разрешено в стъклени буркани, найлонови торбички или метални контейнери. Ястията първо трябва да се заливат с вряла вода и да се избърсват добре. В кухня, където чистотата се поддържа постоянно, рискът от насекоми е минимален. Избършете редовно всички повърхности. И в банките - за извършване на одит.

Ако все още се навиете

Първо проверете всички запаси, контейнери със зърнени храни, сушени плодове, брашно. Ако насекомите се намерят в други банки, изхвърлете всичко, не щадете. Тези зърнени култури, които не са засегнати от паразити, могат да бъдат изсушени във фурната или замразени.

Необходимо е да обработите шкафа с топъл сапунен разтвор, препоръчително е да преминете разтвора с добавяне на малко количество оцет. Шкафовете ще трябва да бъдат изсушени и много добре проветриви.

Още две смеси могат да се използват за дезинфекция.

 1. С борна киселина. Третирайте рафтовете със смес от настъргани зърнени храни, пудра захар и борна киселина (вземете в равни пропорции).
 2. С мая. Третирайте рафтовете със смес от захар, боракс и суха мая (вземете в равни пропорции).
Внимавайте за доставките си, проверете навреме, при първите признаци на инфекция веднага се отървете от тях.

Две консерви от елда и ориз

Съдбата на повредените продукти

Ощастливите домакини смятат, че е възможно да се почистват заразените зърнени храни с течаща вода. Но те не вземат предвид, че жизненоважните продукти остават след насекомите. В допълнение, ларвите могат да бъдат безцветни и вие просто няма да ги забележите преди готвене. Подобна каша с "месо" едва ли допринася за добър апетит. И най-вероятно ще доведе до храносмилателни проблеми. Също така, не давайте на заразени и изтекла храна на домашни любимци.

Разхлабеният продукт, засегнат от вредители, губи своите вкусови и енергийни качества. Насекомото изяжда хранителната част на зърното, а това, което остава, придобива горчив вкус и вече е безполезно.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (30 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Нежен черен дроб в заквасена сметана 🥣 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Рецепти за тесто 🍲 как да готвите тесто, бързо и лесно, стъпка по стъпка рецепти със снимки

Поетапна диета супа ому със снимка

Торта с извара и ябълки по стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети