Как да измиете опънатия таван без драскотини, пукнатини и петна

Съвременните технологии се въвеждат в нашите домове все по-плътно и плътно, носейки със себе си много нови ежедневни проблеми и задачи. И понякога дори такава на пръв поглед проста работа, как да измиете опънати тавани у дома, може да закара домакинята в ъгъл. В края на краищата, тук трябва не само да разберете техниката на почистване, за да не повредите покритието, но и да се въоръжите с наистина ефективни средства, които ще премахнат кухненската сажди, следи от насекоми и няма да оставят петна.
Опънат таван в спалнята

Разнообразие от опънати тавани дава на интериорните стилисти почти неограничени възможности за творчество и въплъщение на дизайнерските идеи. Таванните покрития варират според редица критерии. Ето пет ключови.

 1. Материалът. На съвременния пазар два вида тавани остават актуални, в зависимост от платното: филм и плат.
 2. Фактурата. Има три вида картини: матова, гланцирана и сатенена.
 3. Колер. В зависимост от материала и текстурата, цветовата палитра на таванното покритие е невероятно обширна. Можете да "играете" дори с наситеност на цвета и температура на оттенъка.
 4. Декоративен дизайн. Възможно е да се придаде уникалност на интериора не само с цветни тавани, но и да се прибягва до по-високотехнологични методи. Това включва оптично осветление в стила на "звездно небе", аерография и фотопечат.
 5. Хигиенни свойства. Много производители започнаха да произвеждат окачени тавани, обработени с инхибитори за кухни, бани и тоалетни. Обикновено материалът на тавана за тези помещения е импрегниран с противогъбични и антимикробни средства. И специално за медицински заведения се предлагат антисептични, устойчиви на UV лъчи и дезинфектанти тавани.

Платове от тъкани: плюсове, минуси, функции за почистване

Основата на таваните от тъкани са полиестерни влакна, получени от стопилки на полиетилен терефталат. Производството на картини се извършва по метода на плетене на тъкани нишки с тяхното паралелно импрегниране с полиуретанови смеси. Необходимият цвят на тъканта е прикрепен към цветния полимер, с който платното е покрито. И последващото покритие на материала с лак дава бъдещата устойчивост на влага на тавана.

Платовите тавани имат няколко предимства.

 • Дишащи свойства. За разлика от опънатите тавани от филм, платните покрития имат добра дишаща способност, което има благоприятен ефект върху климата в дома.
 • Студено напрежение. Монтирането на тавани от тъкани се извършва по студения метод без използването на топлинни пистолети, което не може да утеши домакинята, която се страхува от стопяеми елементи на декорация в стаята.
 • Сила. Общоприето е, че платните тавани са по-издръжливи от филмовите „колеги“. Полиестерните тавани наистина са по-устойчиви на механични повреди, разкъсвания и нарязвания.

Този тип покритие на тавана обаче има и недостатъци. Той е по-скъп от филма и по-взискателен в грижите. В допълнение, таваните от тъкани губят поради следните причини.

 • Nevodostoykie. Платната могат да задържат влага известно време и техният дизайн предвижда това. Въпреки това периодът на задържане на вода за този вид материал е ограничен и с течение на времето такъв таван все още ще изтече.
 • Не разглобявайте. Платовите тавани с метод на студена инсталация не могат да бъдат заменени, ако се налага.Ето защо, на места с най-голям риск от наводнение, като баня, балкон или в кухнята, е по-добре да не използвате тавани с греди и стъклопакети.
 • Абсорбирайте миризмите. "Дишащият" плюс на тавана от тъкан може да доведе до минус, особено ако таванът е украсен с кухня, стая за пушачи или друга стая с ясно изразени аромати. И да се отървете от ароматната "импрегниране" е много трудно.
В допълнение към миризмите, полиестерът е труден за разделяне с упорита мръсотия и мазна плака. Също така е много трудно, ако не и невъзможно, да се отстранят петна от такъв опънат таван след залива. Обаче да почистите тъканите опънати тавани от строителния прах, например, след ремонт, е много по-лесно от филма.

Момиче с моп

Филмови тавани: плюсове, минуси, функции за почистване

Над 80% от таванските покрития, произведени днес, са изработени от PVC - поливинилхлорид. Такива тавани се наричат ​​филмови тавани, тъй като всъщност опънатият таван от PVC е силно опънат плътен филм, който има както положителни, така и отрицателни страни. Сред предимствата на PVC тавани са следните.

 • Икономиката. Такива тавани са по-достъпни на цената им. Цената на 1 м² монохромна PVC плат е два, или дори три пъти по-ниска от полиестер.
 • Устойчивост на замърсяване. Поливинилхлоридът е отличен диелектрик, който отблъсква праха и издържа на замърсяване. Поради това свойство, дори такава работа като избърсване на опънат таван няма да доведе до затруднения.
 • Security. Филмови тавани се характеризират с абсолютна водоустойчивост, ниска запалимост и устойчивост на агресивни разтвори, като алкохоли, соли и някои киселини.
Но дори и при всички налични плюсове, таваните с филм могат лесно да бъдат повредени (нарязани, пробити) при небрежно боравене с твърд или остър предмет в непосредствена близост до платното. Например, когато използвате моп с груба четка за почистване на повърхността. Да, и някои химически разтвори са пагубни за PVC. Например, ацетон, хлорирани въглеводороди и други разтворители могат да корозират това покритие на тавана.

Грижи за различни текстурирани повърхности

Асортиментът от PVC тавани на съвременния строителен пазар е представен в три варианта: гланциран, матиран и сатен. Всяка от повърхностите внася своя собствена жар в интериора. Но в грижата за различни текстури се изисква специален подход.

лъскав

Лак отразяваща повърхност, която може визуално да увеличи обема на помещението. Ето как може да се характеризира лъскавият таван за опъване. Това е чудесен вариант за горна украса за малки стаи, обзаведени в стила на минимализма, бани или басейн. Не използвайте лъскави тавани за стаи с богат декор. Голям брой мебели, съчетани с отражение на тавана, ще придадат на атмосферата безпроблемна помия.

Тази кърпа се почиства лесно от всякакви петна. И ако капки вода влязат, можете да избършете повърхността на тавана само с мека абсорбираща кърпа и няма да има петна или петна. Ако такава поддръжка се извършва редовно, тогава въпросът за това как да измиете лъскавия таван за разтягане ще изчезне сам.

матова

Перфектно гладка избелване. Ето какво представлява матовият опънат таван от поливинилхлорид. Тази опция за завършване е най-популярната и най-бюджетна.

Матовите тавани са универсални и могат да се считат за класика, защото се вписват абсолютно във всеки интериор. Лесен за разбиране и също толкова лесен за грижа. Това ли е най-добрият подарък за домакинята?

атлаз

Сатенен таван е златната средно между блясък и тъпота. Мекият разпръснат отразен блясък на лампите и ефектът на перлено покритие от плат ще внесат комфорт във всяко помещение.

В допълнение, такъв таван е най-лесният за почистване: ходи по повърхността със суха кърпа и без караница.

Как да миете окачени тавани: предотвратяване и "общо"

Красив изглед на опънати тавани се постига поради силното напрежение на материала и създаването на идеално гладка и равномерна повърхност. И именно върху такова покритие се виждат дори и най-малките замърсявания, водни петна или жълто от лампата. Особено когато става въпрос за обикновени бели и гланцови покрития.

Как да върнем тавана в първоначалния си вид? И какви средства е приемливо да се използват за измиване на опънати тавани? За да разрешите тези проблеми, трябва да разберете кои химикали и методи за почистване са подходящи за материали на тавана.

Суха опция

Превантивното почистване се изисква поне веднъж на четири седмици. Ако върху платното няма да има забележими петна и следи от живота на насекомите, тогава за това е напълно достатъчно да избършете повърхността на тавана със суха мека кърпа от утаен прах. Химическото почистване трябва да се извършва без прекомерно налягане. Избършете тавана, докато се движите в една посока. Не правете кръгови движения. Този метод на почистване е еднакво подходящ за всеки тип повърхност.

Ако има много прах на тавана или къщата е реновирана предния ден, тогава можете да използвате прахосмукачка. В този случай мощността на засмукване трябва да бъде минимална и като накрайник трябва да вземете четка с мека купчина или да увиете края на тръбата с мека кърпа.

Ако искате да използвате моп за почистване, тогава в случай на тавани от PVC е по-добре да се откажете от тази идея, тъй като едно неудобно движение може да повреди филма. Най-добрите помощници тук са кърпа за стълба и микрофибър. Повърхностите на тъканите могат да бъдат почистени с моп от микрофибър. Понякога един обикновен моп се „модифицира“, увива се плътно с мека кърпа без мъх.

Мокра опция

Димът от цигарения дим, мазната плака в кухнята, пръските от вода и сапунени петна под душа ясно показват, че е дошло времето за цялостно почистване на тавана.

Измиването на окачения таван без ивици в такива пренебрегвани случаи изглежда възможно само с използването на цял арсенал от почистващи препарати. По отношение на деликатното покритие обаче почистването трябва да отговаря на две основни условия:

 • премахнете всички замърсявания - не трябва да има петна от почистващи препарати;
 • работи деликатно - Важно е да се избегнат повреди на платното.

Повредата е не само нарушение на целостта на филма. Може да се появят драскотини, ожулвания, изкривявания на цвета. Блясъкът се набръчква и избледнява. За да се избегне това, на първо място, всички абразиви трябва да бъдат изключени от списъка на наличните инструменти:

 • твърди четки;
 • гъби с абразивно покритие;
 • битови скрепери;
 • компреси.
Най-добрият избор за ефективно и, най-важното, безопасно почистване ще бъдат кърпи от микрофибър и гъби от мека пяна, които умерено могат да премахнат всякаква мръсотия от повърхността на тавана, без да причинят никаква вреда и да не оставят ивици.

перилни препарати

Избор на почистващи препарати

Могат ли опънатите тавани да се мият с препарат? По отношение на почистващите продукти във връзка с опънати тавани важи и правилото "не вреди". Следователно в този случай нито сода, нито абразивни продукти като Biolan и Pemolux, нито дори най-обикновеният прах за пране не трябва да се доближават до тавана.

Какво не може да се измие

След като изсели всичко грубо и надраска от списъка на възможните хастоли, изпитни тестове останаха само за течни почистващи препарати. Тук най-важното е да се определи дали определено решение или състав е съвместимо с покритието на тавана на PVC.

За поливинилхлорида - модифицирана пластмаса, надарена с еластични и термосвиваеми свойства, всякакви разтворители, както и някои основи и киселини, са вредни.Следователно почистващите продукти, които съдържат такива агресивни елементи, не могат да се използват за измиване на покритието на таванното фолио. Това правило важи особено за кухни и бани, където такива активни съединения често се използват в борбата срещу ръжда, вар и упорити мастни натрупвания. Уверете се, че продуктът не е попаднал случайно на тавана при обработката на други повърхности.

Как се мие

Често производителите на окачени тавани или компаниите, предоставящи услуги за тяхната инсталация, предлагат на своите клиенти маркови продукти за грижа за тавана.

Това обаче е просто маркетингова химия, тъй като няма уникални композиции, създадени специално за измиване на тавани от PVC и плат. Ако внимателно прочетете етикетите на такива чудодейни спрейове, можете да сте сигурни, че като цяло списъкът на компонентите в средствата на различни компании ще бъде идентичен:

 • амоняк или изопропилов алкохол;
 • дестилирана вода;
 • Повърхностноактивни вещества (ПАВ);
 • цветова схема;
 • ароматна добавка.
Всъщност това е обикновен алкохолен разтвор с добавяне на стандартен детергент. И така, 10% разтвор на амоняк ще може да освежи и почисти капризния блясък, без да оставя петна и да върне на повърхността загубената във времето зрялост. Но за да измиете матовия таван за опъване или сатен, можете да използвате най-простата чистачка.

Как да измиете опънатия таван, бърз и опитен опит. Например, според прегледите, за таваните в кухнята най-добре е разтвор на топла вода и няколко капки течност за миене на съдове. Такава композиция ще се справи с мазна плака и петна. Също така таванът от PVC плат и плат ще се измие с обикновен разтвор на сапунен чипс и вода (30 g сапун на литър вода).

Отзиви: „Не избирайте бял цвят“

Необходимо е много внимателно да избършете такива тавани, тъй като можете да го докоснете случайно и всичко ще падне, един от приятелите ми счупи тавана точно така, но след това истината го залепи с обикновена лепяща лента. Избършете с всеки сапунен разтвор. Много удобно е да избършете опънати тавани с моп. Първо се нуждаете от мокър парцал, а след това избършете на сухо. Това се прави бързо и таваните ви ще блестят.

NSV0506, http://www.bolshoyvopros.ru/questions/1406573-chem-pomyt-natjazhnoj-matovyj-potolok-kotoryj-ot-vremeni-pozheltel.html

Имаме 2 матови опънати тавана, последният беше направен през януари, момчетата, които ги издърпаха, дадоха препоръка за измиване на таваните, ако пожълтяват: изсипете няколко капачки течност, съдържаща хлор, в кофа с топла вода, вземете парцал или моп от микрофибър и избършете тавана, ако остане разводи, повторете. Избършете на сухо. Така че таванът да не пожълтява, повторете измиването с течност, съдържаща хлор, 2-3 пъти годишно.

Слънце 45, http://www.bolshoyvopros.ru/questions/1406573-chem-pomyt-natjazhnoj-matovyj-potolok-kotoryj-ot-vremeni-pozheltel.html

Опънатите тавани могат да се мият само с топла сапунена вода с мека кърпа, а след това просто с чиста топла вода за втори път.

VL, https://www.u-mama.ru/forum/family/housewife/471105/index.html

Разбрах, че той е бял? Ако пожълтява, това означава, че самият филм промени пигментацията. И това е просто невъзможно да се измие. Може би качеството на филма е такова, може би яркото слънце е постоянно върху него ... вече има само подмяна, струва ми се. Помислете за опита и изберете друг цвят.
И така ... измивам окачените тавани с течност за чинии. Чифт капки върху купа. След това го избърсвам с чист микрофибър.

SSSSS, http://www.bolshoyvopros.ru/questions/1406573-chem-pomyt-natjazhnoj-matovyj-potolok-kotoryj-ot-vremeni-pozheltel.html

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (38 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Пица на фурна: стъпка по стъпка рецепта със снимка 🍕

Беляши с месо в тиган по стъпка по стъпка 🍕 рецепта със снимка

Печен пилешки дробчета в заквасена сметана 🥣 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Ябълково пюре 🍏 стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети