Срок на годност на мляно месо в хладилник и фризер: зеленчуци, гъби, месо и риба

Котлети, кюфтета, кнедли, макаронени изделия по морски начин - това е само малка част от домашно приготвени ястия, основната роля в които е месният пълнеж. Не всички домакини притежават жизненоважна информация за това колко мляно месо се съхранява в хладилника и какви са основните правила за замразяването му. Междувременно тези знания са в състояние да защитят семейството от отравяне и други здравословни проблеми, които са изпълнени с консумация на продукти с изтекъл срок на годност.
Кайма

Всяка домакиня се стреми да оптимизира процеса на готвене. И затова често се запасява с продукти за бъдеща употреба. Нещо подобно се случва с нарязано месо. От закупените 2 кг, част отива за готвене на котлети, друга част - за пълнене на черен пипер, а останалата част отива в хладилника или фризера до следващия път. За да изчислите правилно срока на годност на каймата в хладилника, трябва да вземете предвид степента на свежест и да разгледате срока на годност, допълнителни продукти, включени в пълнежа с месо, както и състоянието, при което каймата е донесена от магазина (замразена или прясна).

Life hack: никога няма да се объркате за срока на годност, ако преди да изпратите продукта в хладилника, залепите стикер върху него, посочвайки датата и дори часа. Във фризера добре се съчетават каймата и пържените кюфтета.

Не само месо

Пълнежът е полуфабрикат, който се получава чрез смилане на конкретен продукт в блендер или месомелачка. Основната му съставка може да бъде не само месо. По този начин се различават следните видове на този продукт:

 • месо;
 • риба;
 • зеленчуци;
 • гъба.

Най-често обаче думата „мляно месо“ означава точно нарязано месо (или риба), в което се добавя ситно нарязан лук и подправки. Калорийното съдържание и хранителната стойност на най-често срещаните видове месни пълнежи са представени в таблицата по-долу.

Таблица - Съдържание на калории в различни видове кайма

КаймаСъдържание на калории, kcal / 100 g
свинско месо263
Свинско с мазнина410
агне282
пиле143
говеждо месо254
Асорти (свинско, говеждо)259
Съдейки по енергийната стойност и съдържанието на протеини, гъбените плънки (350 ккал / 100 г) могат да се конкурират с месото. Рибата съдържа само около 70 kcal / 100 g, а зеленчука съдържа от 40 до 100 kcal / 100 g, в зависимост от това дали има бобови растения в състава.

Колко мляно месо се съхранява в хладилника: охладено ...

Отговорът на въпроса колко сурово мляно месо се съхранява в хладилника директно зависи от основната съставка на смлената смес. Хладилникът изисква краткотрайно съхранение на продукта при температура 4 ° C в продължение на няколко дни, при условие че пълнежът е правилно сварен.

Таблица - Стандарти за съхранение на различни видове плънка за търговски предприятия

КаймаТемпература на съхранениеМаксимален срок на годност
месест4-6 ° С12 часа
риба6 часа
гъба24 часа
зеленчук24 часа

На практика прясно приготвеното свинско, говеждо, пуешко и пилешко кайма в хладилника може да се съхранява за около два дни и може да се използва без грижи за здравето. Ако не планирате да използвате този продукт за готвене в продължение на 48 часа, по-добре е да го изпратите за съхранение във фризера.

Моля, обърнете внимание, че каймата с месо, гъби и зеленчукови плънка трябва да се съхранява при температура от 4-6 ° C в нулева камера. Това е отделение, което се намира директно под фризера в двукамерни хладилници.

... и се размрази

Правилното размразяване е размразяването на продукта на долния рафт на хладилника. В домашни условия обаче домакините най-често размразяват нарязаното месо в микровълнова фурна. При размразяване на плънка от гъби и зеленчуци се отделя много вода. Следователно, веднага след процедурата, тези продукти трябва да се декантират, да се отърват от излишната влага и да се изпратят в тиган или във фурната.

Отговорът на въпроса колко мляно месо може да бъде в хладилника, практически не се различава от срока на годност на охладения продукт:

 • полуфабрикат месо - 12 часа;
 • нарязана риба - 6 часа;
 • мляни зеленчуци и гъби - 24 часа.
След размразен продукт не трябва да се замразява повторно. Ако пренебрегнете това правило, бъдете готови за факта, че вкусът на нарязано месо няма да бъде толкова силно изразен и в готовото ястие ще има значително по-малко полезни свойства. Освен това при повторно замразен продукт рискът от размножаване на бактерии е голям.

Кайма в пластмасови торбички

Избираме полуготовия продукт в магазина ...

Абсолютно не си струва да купувате месни полуфабрикати от непроверени продавачи. Такава покупка може да доведе до чревна инфекция или отравяне. И в този случай можете да платите не за реалната тежест на стоките, а за леда, който крилата и бедрата са плътно покрити. Пакетираното настъргано месо има стикер или етикет, на който са посочени датата на опаковане и срокът на годност. Обърнете внимание при избора на още четири точки.

 1. Цвят. Най-често срещаните видове кайма трябва да имат следните цветове: пилешкото трябва да е светло розово, прясното свинско има червеникав цвят, а говеждото - тъмночервено. Контактът с въздуха променя цвета на пълнежа с прясно месо, като го прави по-тъмен. Не се страхувайте от това явление, което лесно се обяснява със знанията на училищния курс по химия. Но сивото прясно мляно месо не се случва при никакви обстоятелства.
 2. Съвместимост. Сместа от кайма трябва да бъде хомогенна и достатъчно гъста. Не са разрешени петна от сиво. Единственото нещо, което може да се случи, са петна от бял цвят, което показва наличието на мазнини в месния пълнеж.
 3. Миризма. След като помирише каймата, купувачът трябва да помирише прясно месо и нищо повече. В магазините и супермаркетите този продукт не трябва да се продава с лук, чесън или с вече добавени подправки. Ярко изразеният аромат на подправки може да каже само едно: те се опитват да ви продадат, в най-добрия случай, застояли, а в най-лошия - развалени кайма.
 4. Добавки. Трябва внимателно да изучите етикета или стикера. Натрошеното месо трябва да бъде без всякакви добавки, включително соев протеин и соя. Продуктът с добавки не е предназначен за дългосрочно съхранение. Подходящ е само за най-бързо (в рамките на няколко часа) хранене.
Срокът на годност на каймата при стайна температура не трябва да надвишава два часа. Нарушаването на това правило може да причини повреда на продукта.

... и гответе у дома: 3 правила

Ако възнамерявате сами да готвите нарязано месо, следвайте три правила.

 1. Премахваме влагата. Преди смилане месото трябва да бъде измазано с хартиени кърпи. Чрез отстраняване на водата от повърхността му е възможно да се удължи максимално срокът на годност на полуготовия продукт.
 2. Изключете добавките. Няма нужда да добавяте лук и други зеленчуци. Всички добавки трябва да се добавят към каймата непосредствено преди готвене.
 3. Не пипер и сол. Тези подправки правят месните влакна твърде твърди. Както при подправките, сол и черен пипер трябва да се добавят непосредствено преди приготвянето на крайното ястие.
Настърган месен пълнеж, който има "кисела" консистенция и се придържа към ръцете по време на готвене, е доказателство, че е бил приготвен в твърде топла стая. Високата температура влияе отрицателно върху структурата на месото, така че е по-добре да откажете такъв продукт.

Какво да сложа

Идеалният контейнер за краткосрочно съхранение на кайма е стъклен съд с капак.Стъклото не реагира химически с веществата, които се съдържат в продукта и не абсорбира миризмата на кайма.

Много хора се интересуват от въпроса дали е възможно да се съхранява мляно месо в хладилник в торба, защото именно този вид опаковки е най-често срещан в супермаркетите и магазините. Предвид факта, че краткосрочното съхранение на обсъждания продукт не надвишава 12 часа, използването на пластмасови торбички е напълно приемливо.

Кайма

Срок на годност във фризера

Можете да удължите срока на годност на мляната риба и месо, като изпращате тези продукти не в хладилника, а във фризера. Таблицата показва колко дълго е възможно да се съхранява каймата във фризера, за да не се разваля продукта и да не страда от употребата му в храната.

Таблица - Срок на годност на различни видове кайма във фризера

КаймаТемпература на съхранениеМаксимален срок на годност
месест-18 ° С3 месеца
риба3 месеца
гъбазамръзването не се препоръчва
зеленчукзамръзването не се препоръчва

Настърганите гъби и зеленчуци не се препоръчва да се съхраняват във фризера. При размразяване на тези видове пълнежи се отделя твърде много влага. Освен това смлените зеленчуци в картофено пюре губят много витамини, когато са замразени. Излагането на ниски температури влияе неблагоприятно на гъстотата на зеленчуците и гъбите.

Пълнежът с месо не обича прекомерен контакт. Омесвайки го, смилайки и смилайки няколко пъти, вие значително променяте структурата му. И това е напълно неприемливо. Човешкият контакт с кайма трябва да бъде минимален.

Подходяща опаковка: 3 опции

Дългосрочното съхранение на каймата изисква подходящи опаковки. Следните три варианта са най-доброто решение.

 1. Пакети с цип брава. Такива опаковки ви позволяват правилно да съхранявате мляно месо във фризера, предотвратявайки разпространението на специфична миризма на месо върху други продукти, съхранявани в камерата.
 2. "Родна" опаковка. Можете да използвате фабричната опаковка за съхранение. Например, пластмасови контейнери, здраво запечатани с пластмасова обвивка или опаковки от едно парче полиетилен. Затова не отваряйте и не повреждайте опаковката на магазина, ако възнамерявате да го изпратите за дългосрочно съхранение във фризера.
 3. Пластмасов контейнер. Струва си да изберете така наречената безконтактна пластмаса, която не реагира с съдържащите се в нея продукти. Контейнерът трябва да бъде оборудван с вакуумен капак.
Ако сте закупили цяло парче месо за готвене на кайма, но не възнамерявате да готвите полуфабрикати в следващите дни, не обработвайте продукта веднага. Би било много по-мъдро да го изпратите до целия фризер. Максималният срок на годност на мляното месо във фризера е три месеца, а цяло парче месо може да се съхранява там една година.

Ешерихия коли, листериоза, салмонелоза и стафилококови хранителни отравяния са само началото на впечатляващ списък от заболявания, които могат да бъдат причинени от консумацията на развалено месо. Познаването на срока на годност на мляното месо в хладилника и какви опаковки са приемливи за това, ще ви помогне да защитите себе си и семейството си от сериозни здравословни проблеми. И винаги ще ви позволи да имате под ръка висококачествено замразено нарязано месо.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (35 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Омлет ролка: стъпка по стъпка рецепта 🍳 със снимка

Парен заек със зеленчуци стъпка по стъпка рецепта със снимка

Пилешко желе по рецепта стъпка по стъпка със снимка

Тайната на перфектната чистота у дома - 🥗 ladyx.womanexpertus.com

красота

мода

диети