Как да готвим кнедли с картофи как да готвим замразени кнедли

Смята се, че основното при приготвянето на всички продукти от тесто е правилно направеният пълнеж и тестото се смесват според всички канони. Но остава още един малък въпрос: колко да готвим кнедли, за да не загубят вкуса си, да не се смилат и да изглеждат апетитно на масата? Има редица специфични тънкости при готвенето им с различни пълнежи.

15 мин
280
6 порции
Много лесно да се готви
Как да готвим кнедли с картофи как да готвим замразени кнедли

Съвети за готвене

Преди да изучите въпроса как да готвите кнедли, така че да не се варят, трябва да вземете предвид редица правила, които ще помогнат при приготвянето на продукти от тесто с всякакъв пълнеж:

 • винаги е по-добре да вземете нисък широк съд, отколкото висок и тесен - в него водата ще кипи по-бързо;
 • в тигана трябва да има много вода - около 2/3 от тигана;
 • не поставяйте веднага много парчета в тигана - препоръчително е всеки от тях да има достатъчно място след напластяване в един слой, така че е по-добре да разделите готвенето на два етапа;
 • дори ако имате сладък пълнеж, все пак сол поне малко вода - солта ще добави аромат и ще попречи на продуктите да се слепят;
 • когато готвите във вода, можете да добавите малко растително масло, за да предотвратите залепването;
 • ако готвите закупени от магазина полуфабрикати от машинно извайване (без пигтейл) или слепени заедно с кнедли, внимателно следете състоянието на шева - ако са преекспонирани, те могат да стърчат;
 • продуктите от тестото хвърляйте само във преварена вода, в противен случай те могат да станат кисели;
 • за да ускорите кипенето на водата, хвърляйте сол в самото начало, докато водата е студена;
 • ако пълнежът вече е готов (например варени картофи), тогава готвенето изисква минимум време - само за приготвяне на тестото.

Кнедли във вряща вода

С картофи (с картофи и гъби)

Колко да се готви кнедли с картофи зависи от това какво точно се съдържа в пълнежа, с изключение на самия картоф, от размера на продуктите. Колкото по-големи са те, толкова повече време отнема готвенето. Също така има значение кой продукт ще готвите - прясно приготвен или замразен.

В тигана

Кнедли с гъби в чинияподготовка

 1. Поставете подсолената вода в тигана на печката.
 2. След като заври, изсипете нужното количество продукти с картофи и ги смесете веднага, така че да не се слепват.
 3. Разбърквайте ги периодично, докато заври.
 4. След като заври, сварете кнедли с картофи след около 3-5 минути. Кнедли с картофи и гъби могат да се приготвят колкото се може повече, при условие че гъбите се приготвят предварително (варени или пържени).
 5. Ако пълнежът съдържа сурови съставки (например свинска мас, лук, сурови картофи), след това гответе най-малко 7 минути.
Колко кнедли се варят с картофи след напластяване зависи от това дали са замразени или прясно ослепени. Ако сте закупили в магазин замразени продукти с малки размери и машинно извайване, 4-5 минути след напластяването или 2-3 минути след варенето са достатъчни.

В бавна готварска печка

Можете да готвите кнедли в бавна готварска печка или на пара или директно във водата.

Кнедли в двоен котел или бавна готварска печкаподготовка

 1. За да се изпарите, изсипете хладка вряща вода в купата до около средата.
 2. Поставете контейнера с полуфабрикати, затворете капака и задайте режима на "Steam".
 3. Прясно слепените продукти се готвят за около 10 минути, а замразените кнедли трябва да се готвят за около 15 минути.
 4. За да се готвят във вода, просто ги изсипете с гореща вода, излята в купата за мултикукър.
 5. Гответе прясно залепени продукти 3-5 минути след варене, замразени - 5-7 минути.

В микровълновата

Как да готвя кнедли с картофи, ако в къщата не е останал нито един празен тиган? Напълно незаслужено използваме микровълнова фурна само за загряване на храна и въпреки това тя е готова да ни помогне в приготвянето на много много ястия.

Кнедли в олиоподготовка

 1. Сложете малка част от продуктите и напълнете с вода около 2/3, тоест без да ги покривате напълно.
 2. Покрийте със специален пластмасов капак или по-малка чиния.
 3. Първо се вари 1 минута на 1000 вата (или докато заври), след това намалете мощността до 700 вата и гответе около 7 минути.
 4. Без да отваряте вратата на микровълновата, оставете ги там да „ходят“ още 5 минути.
 5. Колко време отнема да готвите кнедли с картофи в микровълновата, също зависи от неговата мощност. Ако работи при максимални 800 вата, тогава може да отнеме малко повече време за кипене.

С извара

Колко да готвите кнедли с извара зависи от това кой метод ще използвате.

 • Кнедли с извараВ тигана. Сварете водата в голяма тенджера и добавете малко сол (сложете около 1 супена лъжица сол в 4 литра вода). Хвърлете удобните храни във вряща вода. Щом изскочат - опитайте един, а ако е готов, веднага ги извадете с нарязана лъжица. Ако готвите мързеливи кнедли с извара (тоест тези, при които изварата се намесва директно в тестото), след това ги извадете веднага след като заври!
 • В микровълновата. Как да готвим кнедли с извара в микровълнова печка? Никъде не е по-лесно! Сложете ги в плитка купа, напълнете с вода за около 2/3, покрийте с капак. Гответе на максимална мощност за 5-6 минути. Мързеливите кнедли могат просто да се разстилат върху плоска чиния под капака, но и да се готвят 5-6 минути.
 • В бавна готварска печка. За готвене на пара изсипете 2-3 чаши вода в купата за мултикукър (по-добре е веднага да заври вода), поставете контейнера с продуктите и настройте режима на "Парене" за 10-15 минути (колкото по-гъсто е тестото, толкова повече време отнема готвенето). Или можете просто да изсипете вряща вода в купата (не забравяйте да солите) и да ги спуснете директно във водата. Пресните домашни кнедли с извара ще са достатъчни за 3-4 минути, замразените ще отнемат около 5-7 минути.

Със зеле

Кнедли със зеле - едно от най-популярните ястия по всяко време, но може да се приготви и по всеки удобен за вас начин.

 • Кнедли със зелеВ тигана. Сварете вода и сол. Хвърлете продуктите със зелето и ги варете до кипене. Колко минути да готвите кнедли със зеле, след като течността заври, зависи от степента на готовност на самия пълнеж. Ако е прясно, след това гответе за около 7 минути (периодично ги опитайте), а ако зелето вече е готово, то 3-4 минути са достатъчни.
 • В микровълновата. Поставете полуготовите продукти на плитка чиния и напълнете с вода, но не напълно - оставете ги да изглеждат малко. При мощност 1000 W гответе за около 5-6 минути, при мощност 800 W малко по-дълго - около 7 минути.
 • В бавна готварска печка. Как да готвите кнедли със зеле в бавна готварска печка също зависи от това дали зелето е обработено термично. Ако тя е предварително приготвена, тогава 8-10 минути ще са достатъчни за двойка, а ако пълнежът е суров, готвенето може да отнеме около 15 минути, но периодично ще трябва да проверявате за готовност. Ако готвите в бавна готварска печка директно във водата, след това гответе с готовия пълнеж за около 4-5 минути (и със суров, съответно, по-дълъг - също опитайте).

С череша

Кнедли с череши - вкусен и здравословен десерт, който се харесва както от възрастни, така и от деца. Времето за готвене на кнедли с череши е минимално, за да се запази свежият вкус на горския плод и всички витамини в него.

 • Кнедли с черешаВ тигана. Сварете водата, леко я осолявайки, в голям съд. Хвърлете заготовките на бъдещите благини. След като заври, изчакайте няколко минути да опитате. Ако тестото е приготвено (изобщо не е необходимо да готвите пълнежа), веднага след това ги извадете с нарязана лъжица или гевгир. Колкото по-бързо ги извадите от вряла вода, толкова по-добре ще се запази свежестта на черешата.
 • В бавна готварска печка. Парените кнедли в бавна готварска печка трябва да се готвят за около 10 минути (отново, опитайте). И ако в самата купа (тоест във вода), то 3-4 минути след варенето ще са достатъчни.
 • В микровълновата. Как да готвим кнедли с череши в микровълновата, така че да запазят вкуса на пълнежа? Сгънете ги в специална стъклена тенджера с капак (или просто плитка чиния), първо поставена на максимална мощност и доведете до кипене. След това намалете мощността до 600-700 вата и кипете за около 4 минути.

Колко кнедли се варят с един или друг пълнеж, е невъзможно да се каже еднозначно.Времето за готвене зависи от това кой пълнеж (завършен или суров), от размера на самите продукти, от метода на готвене, от дебелината на тестото и накрая - от вкусовите предпочитания на онези, които ще ги ядат. Следователно, за да приготвите такова просто ястие, ще трябва да свържете не само кулинарното си преживяване, но и инстинкта си - и тогава всичко ще се получи.

Други рецепти за кнедли

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (34 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Класически шампиньон жулиен по 🍄 стъпка по стъпка рецепта със снимка

Пилаф с пилешки рецепти 🍲 как да приготвите пилаф с пилешко месо, бързи и лесни стъпка по стъпка рецепти със снимки

Класическа извара със сирене във фурна по стъпка по стъпка рецепта със снимка

Поздравления за рожден ден в проза на жена 50 трогателни пожелания към колега, съпруга, кратко, SMS

Статията е актуализирана: 19.07.2019

красота

мода

диети