Как да премахнете восък от свещи от дрехите: колекция от „горещи“ и „студени“ съвети

Използваме свещи в специални случаи. Те добавят загадъчността на новогодишната нощ, интимността - към вечеря за двама, традиционно се запалват в храма, незаменими са за прекъсване на тока. Магията на свещ или нашата мудност, но в един миг любимите ви дънки, рокля от шифон или стилно кожено яке могат да бъдат развалени от капки восък. Има само две решения на проблема: харчете пари за химическо чистене или се опитайте да „реанимирате“ нещата сами. Има няколко начина за премахване на восък от дрехи у дома.
Восък за покривка

Проблемът с петна по нещата се решава доста просто с помощта на съвременни перилни препарати. Но ако това са восъчни петна, тогава не се опитвайте веднага да ги измиете с ръце или в пералнята - нищо няма да работи. Парафинът не се разтваря във вода, почистващите препарати също не го приемат. Също така имайте предвид, че восъкът буквално се изяжда в тъканта от две страни и се втвърдява здраво между влакната.

За производството на свещи, използващи восък (пчеларски продукт), парафин (маслени продукти) и стеарин, който се получава от животински и растителни мазнини. Свойствата на тези компоненти са сходни, така че можете да използвате същите методи за почистване. Изключение правят цветните свещи, които съдържат багрила. За да измиете свещта от тъканта, трябва да свършите двойна работа: премахнете следи както от парафин, така и от багрило.

Отстранете восъчното покритие

Има два домашни метода за премахване на петна от восък. Кой да изберете, ще ви каже вида материал, от който е направено засегнатото. Ако се съмнявате, прочетете етикета на дрехите. На етикета производителят трябва да посочи състава на тъканта и характеристиките на неговата грижа.

 • "Горещо" премахване. Приложимо за естествени материали: памук, лен, калико.
 • "Студено" отстраняване. Проектиран за тъкани, които не могат да бъдат изложени на високи температури. Например за вълна. А също и за кожени изделия, дънки и велпапе.
Преди да извадите свещ от дънки или други дрехи, не забравяйте да изчакате, докато парафинът се втвърди. В противен случай вие не само няма да коригирате ситуацията, но и ще я влошите, като увеличите размера на проблемното място.

Гладене на риза

Метод на поглаждане: 5 стъпки

Горещият метод включва нагряване на восъка, за да го разтопи и отдели от тъканта. Това става с ютия. По време на топлинната обработка е важно да запомните, че уредът трябва да се нагрява до 80 ° C, изключвайки функцията за подаване на пара. За да бъде процедурата успешна и бърза, трябва да изпълните следните пет стъпки.

 1. Натъркайте восъка. Преди да премахнете парафина от дрехи с ютия, опитайте се да премахнете колкото е възможно повече парафин. За да направите това, използвайте дървена шпатула, гърба на ножа, ножици, пила за нокти или училищен владетел. Внимавайте да не повредите дрехите си.
 2. Подгответе инвентара си. Вземете всичко необходимо: ютия, парче обикновена кърпа, салфетки, хартиени кърпи или листове чиста хартия.
 3. Загрейте ютията. Задайте максималната температура за определен тип плат.
 4. Поставете салфетките отгоре и отдолу. Поставете развалените дрехи върху салфетки с петно ​​нагоре. А отгоре на петното също покрийте с хартиена салфетка, отгоре върху която сложете памучна кърпа. Progladte. Тъй като восъкът се придържа към хартията, той трябва да бъде променен.
 5. Измийте. Избършете останалата част от восъчното петно ​​след гладене по обичайния начин. Най-вероятно се нуждаете от средство за отстраняване на петна.

Синтетичните неща не обичат горещо желязо, те могат да бъдат обработени по същия начин, но при ниска температура. Ако се страхувате да не повредите синтетичните дрехи, заменете ютията със сешоар и следвайте същия принцип.

Категорично е забранено използването на ютия при отстраняване на оцветен парафин - багрилото след термична обработка ще залепи още по-силно. Използвайте средство за отстраняване на петна от списание за такова почистване. Или навлажнете чиста кърпа в алкохол и изтрийте петното. Ако тъканта е оцветена, тогава алкохолът работи и ще ви помогне да премахнете восъка напълно. Повторете толкова пъти, колкото е необходимо, за да постигнете ефект.

фризер

Метод на замразяване

Методът за контрол на студения восък е приложим за плътни материали като козина, кожа или деним. За да премахнете петното, трябва да охладите мястото, където капе восъкът.

За целта сложете дрехите в отделението на фризера или прикрепете пакет с лед към капки парафин, а през зимата просто извадете нещата на студено. След такава операция, восъкът може да бъде отстранен с всеки плосък предмет.

Почистваме останалите петна

Много по-трудно е от отстраняването на изпъкнали капки втвърден парафин, измиване на петна след восък. След извършените манипулации с ютията и фризера, върху дрехите все още може да остане мазна следа. За всеки материал избираме собствен метод на "химическо чистене".

С велур

Нещата от този красив материал изглеждат много впечатляващи. Но трябва да се грижите за велур, като най-деликатната материя. Следните методи ще се отърват от неприятните петна върху велурени продукти.

 • Ал. Дрехите трябва да се държат над парата, а след това восъкът да се почиства със специална четка за велур или да се изтрива с гъба, но не втривайте мръсотията в тъканта.
 • Амоняк. Ще помогне за изтриване на петното след втвърден восък от амоняк за дрехи, който има разтворими характеристики. Съотношение на разреждане: половин чаена лъжичка на литър вода. Намокрете кърпата или гъбата и внимателно избършете, докато петното изчезне.
 • Терпентин. За да премахнете капки восък от дрехите, трябва да навлажнете памучна подложка в терпентин и да я нанесете върху парафиново петно ​​за максимум 20 минути. След това измийте с топла вода и изплакнете добре.
 • Смес с бензин. Можете сами да направите решение, като комбинирате 50 g пречистен бензин, 10 g етилов алкохол и 35 g амоняк. Импрегнирана памучна подложка трябва да се нанесе върху повредената зона само за няколко минути.
Смес от бензин, алкохол и амоняк е подходящ за премахване на капки свещ върху неща от кадифе. Опцията е по-проста: в продължение на 20 минути дръжте памучен тампон или гъба, потопена в медицински алкохол върху петно.

Вакуумиране на дивана

С кожа

Восъкът не се абсорбира в кожата, така че е по-лесно да премахнете парафин от кожени дрехи, отколкото от други тъкани. Ако свещ капе върху вашата кожена чанта, сако или ръкавици, незабавно използвайте метода на замразяване. След това огънете тъканта на замърсеното място наполовина, така че парафиновият поток да се напука.

Всичко, което трябва да направите, е да избършете замразения восък, да почистите остатъците му и да избършете лъскавата парафинова следа с памучна подложка.

Мазните петна от свещи върху кожени изделия също могат да бъдат отстранени с ацетон, терпентин, амоняк. За тези цели накиснете памучна подложка с няколко капки от някой от изброените разтворители.

С дънки

Дънките са практични в ежедневното облекло. Поради здравината на влакната, тъканта се поддава добре на грижи. Например, капки восък съсипаха панталоните ви от деним. Решението на проблема не е трудно. Има два начина.

 1. Измийте със замразяване. Поставете дънките в чантата и поставете камерата във фризера за два часа. Изстържете петното от студено нещо, почистете остатъците от восъка и изпратете продукта на пране. Това е всичко.
 2. Накисване измиване. Предварителното накисване ефективно ще премахне следите от восък от дънки. Накиснете панталоните в гореща вода (50-60 ° C) и пудра за около половин час. След това измийте интензивно: по-добре е да използвате машината.
Следите от парафин са доста постоянни.За да предотвратите необходимостта от измиване на дънките два пъти, предварително обработете остатъците от восък с промишлено средство за отстраняване на петна или го разтрийте с гел за миене на съдове. Бъдете подготвени за факта, че след измиване може да остане застояло восъчно петно. Бъдете търпеливи и повторете процедурата.

С коприна и вълна

Облекло, направено от деликатни материали, изисква същия подход. С други думи, за вълнена или копринена рокля са подходящи изключително нежни методи за премахване на петна от свещ. Най-често срещаният начин - използването на течен балсам за миене на съдове. Достатъчно е да нанесете няколко капки върху петното и да оставите да изсъхне напълно (можете през нощта).

След обработка гелът за миене на съдове не е необходимо да се мие специално. Веднага поставете дрехите в пералнята с подходящ режим за коприна или вълна или измийте вещта сами.

Капки свещи замръзнаха върху палто от Болоня. След сутрешната служба в храма - типична ситуация. Въпросът какво сега може да премахне парафиновото петно ​​от дрехите е озадачаващ? В този случай следата от восък също се отстранява добре от препарата за миене на съдове. Необходимо е старателно да избършете петното, изплакнете (докато пяната изчезне) и избършете на сухо с мека кърпа.

Момиче държи бельо в ръце

Как да премахнете восък от дрехи след депилация

По принцип восъкът попада на дрехи по време на някои специални събития. Но има риск от получаване на парафиново петно ​​по време на козметични процедури, свързани с използването му. Затова има отделна рецепта как да премахнете восък от тъкан след депилация. Ако почистването се извършва по свежи начини, процедурата може да бъде разгледана за пет минути:

 • лекувайте петното с няколко капки топло растително масло;
 • оставете маслото върху плата за две до три минути, за да се накисне;
 • Детергент за чинии.
Специални салфетки, напоени с масло, ще дойдат на помощ. Те се продават в комплект с восъчни ленти за депилация. Но обикновено те не са достатъчни. Затова навлажнете памучна подложка вътремаслина или козметично масло и многократно избършете областите от тъканта, замърсени от восък.

Ако решите сами да почистите восъка от свещта от дрехите, не забравяйте за прости правила за безопасност. С горещо отстраняване парафинът може да попадне върху откритата кожа и да причини изгаряния. А при работа с химически почистващи препарати съществува риск от алергични реакции. Дори обикновените перилни препарати нямат най-добрия ефект върху състоянието на кожата на ръцете и ноктите. Използвайте тежки защитни ръкавици за всякакви манипулации.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (37 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Салата с ракови пръчици и ябълка 🍎: стъпка по стъпка рецепта

Стъпка по стъпка рецепта салата от авокадо и риба тон със снимка

Пълнеж за кнедли от свинско месо: тънкостите на готвенето и правилата за избор на месо

красота

мода

диети