Как и как да почистите велурени обувки: характеристиките на грижа, сушене и съхранение

Велурени обувки са върхът на елегантността. Тесни лодки, изработени от мек велур, чанта в тон - перфектен чифт за излизане. Да, и мъжки велурени обувки в реактивен черен или благороден шоколадов цвят перфектно допълват бизнес костюма. Спортните опции са не по-малко зрелищни. Но собствениците на такива обувки често са разочаровани след първото носене, защото не знаят как да почистват велурени обувки у дома.
Сини обувки от песента на Елвис Пресли

А да върнете велура към първоначалната си мекота на текстурата и цвета е просто. Естественият велур е специално обработена кожа (като правило говорим за комбиниран тен) на говеда, както и на овце, диви кози и елени. Ценен е заради високата си въздухопропускливост, мекота, еластичност и водоустойчивост.

Този материал е памучна или копринена тъкан, от една страна има дебела купчина. Съвременните технологии позволяват производството на изкуствен велур, така че да е трудно да се разграничи на външен вид от естествен, обикновено по-скъп. При правилна грижа последният по никакъв начин не отстъпва на износоустойчивостта на естествения.

Как да се грижим за велурени обувки? Независимо дали обувките са изработени от естествен или изкуствен велур, има едно общо правило: използвайте специални четки за почистване. Що се отнася до продуктите за грижа, както професионалните, така и народните са високо ефективни. Всичко зависи от вида и степента на замърсяване.

Първи чорап: функции за подготовка

По време на покупката на чифт велурени обувки, продавачите ще ви предложат продукти за професионална грижа и четки. Може би целият комплект не си струва да се купува, но определено си струва да купите водоотблъскваща и поне една гумена четка с големи и малки зъби от противоположните страни. Те ще бъдат достатъчни, за да измият обувките от велур от мръсотия у дома.

Докато използвате велур, ще се убедите, че всички тези продукти - и за почистване, и за възстановяване на цвета, и за премахване на парфюми са необходими. Нека започнем с тези, които вече сте закупили. Преди първото износване на нов чифт се препоръчва да се третира с водоотблъскващ спрей. Тази процедура трябва да се провежда редовно по време на следващите чорапи. Следвайте процедурата по-долу.

 • Прах, Уверете се, че новите велурени обувки са без прах. Ако е необходимо, го разклатете с мека, чиста кърпа.
 • Спрей спрей, Разклатете добре спрея. Напръскайте го върху велурена повърхност от разстояние най-малко 15-20 см. Това ще отнеме една до две минути. Поставете едната обувка (обувката) от едната страна, вземете спрей с другата и бързо напръскайте продукта, като бавно завъртите обувките, така че да се разпределя равномерно. Препоръчва се тази процедура да се провежда на открито пространство: в двора, ако живеете в частна къща или поне на балкон, който може да бъде добре проветрен.
 • Оставете да кисне, Затворете кутията с капака. Оставете обувките да изсъхнат за един час. Още по-добре, извършете тази процедура вечер преди първото чорапче. В този случай обувките ще имат време да изсъхнат и продуктът ще се абсорбира добре.
 • Разходка четка, Сутрин можете също да почистите велурени кецове или обувки със специална гумена четка. Ходете по повърхността на обувката и можете спокойно да „разхождате“ новото нещо.

Как да почистите велурени обувки от различни видове замърсяване

Как да почистите велурени обувки и как да премахнете мухъл, ако е? Всичко зависи от характера на проблема, тоест вида на замърсяването. Разбира се, вие си обещавате, че ще защитите велурени обувки и няма да ги носите в лошо време. Но никой не е безопасен от неочакван дъжд през пролетта, есента или киша през зимата.

И ако лошото време се е завлякло, трябва да извършите процедура като почистване на велур от реагенти, които обилно се поръсват по тротоарите и спирките на обществения транспорт. През лятото двойката велур ще трябва да бъде почистена от прах в най-добрия случай и ако тя се депозира в далечно чекмедже и се съхранява не според правилата, също ще бъде извадена от мухъл.

Връщането на обувките от велур към предишния му вид ще бъде по-лесно, ако го направите да почиствате чифт с гумена четка след всяко износване, след като се върнете у дома. Дори и без използването на специални инструменти, това ще бъде достатъчно за поддържане на добре поддържано състояние.

Четка за скъпи обувки

Бели петна от реагенти

Удобства, След разходка в лошо време на велурени обувки, особено тъмни, грозни бели петна остават. Оцетът ще помогне за почистване на велурени обувки от петна от сол. Това е 9% разтвор.

Процедура за действие

 1. Преди да почистите от сол, дивата коза трябва да се изсуши.
 2. Сухият велур трябва да се почиства с гумена четка с малки зъби. Трябва да направите това в една посока.
 3. Намажете четката в оцет и ходете без натиск на най-мръсните места. След това върху цялата повърхност.
 4. Когато приключите, избършете парата с влажна кърпа с добри абсорбиращи свойства и изсушете.
 5. За сушене вероятно ще трябва да върнете цвета на велурени ботуши. При взаимодействие с почистващи препарати и след това по време на процеса на сушене повърхността на велура може леко да промени сянката. Най-лесно е да го изравните с професионално багрило, което се продава под формата на спрейове. Трябва да се пръска от разстояние най-малко 20 cm.
Ацетонът, който понякога се препоръчва в Интернет за почистване на велур, всъщност не се препоръчва: боя просто "плава" с петното.

мухъл

Удобства, Друг проблем, с който собствениците на велурени обувки могат да се сблъскат, ако чифт сандали или обувки се придържат към гардероба след настинка е зелена или кафява плесен. Важно е да се разбере, че това е не само естетически проблем, но и заплаха за здравето. Плюс това, тези живи микроорганизми причиняват разрушаване на структурата на велурната тъкан. Следователно, трябва да премахнете спорите с помощта на специални инструменти, които могат да бъдат намерени в магазина в отделите за битова химия. Като алтернатива използвайте слаб разтвор на калиев перманганат, както и сапун за пране. Ако изберете първата опция, просто внимателно обработете засегнатата област с марлен тампон, потопен в калиев перманганат. Във втория случай следвайте инструкциите. Пералнята сапун е особено подходяща за почистване на цветен велур, например син.

Процедура за действие

 1. Настържете бар на сапун за пране върху ренде. Изсипете в дълбок съд с умерено гореща вода (30 г чипс на литър вода).
 2. Потопете четката в сапунен разтвор и след това втрийте повърхността на велура с кръгово движение.
 3. Избършете парата с чиста влажна кърпа и повторете процедурата отново, като се съсредоточите върху зелените петна.
 4. Изплакнете добре обувките си и ги оставете на проветриво помещение, за да изсъхнат естествено. Вътрешността може да се напълни със смачкани вестници, които абсорбират излишната влага.

Мирис на плесен

Мухъл върху велур, дори когато се съхранява в сухо помещение, може да се появи, ако в края на сезона обувките не са добре изсушени, поставени в найлонов плик за съхранение и плътно затворени. Друга причина - стаята може просто да е твърде влажна или в килера, в който се съхраняват обувките, няма достатъчно свободно циркулация на въздуха. Ето защо, дори след почистване, обувките могат да миришат силно. За да се отървете от задължителната миризма, вътре и отвън двойката се третира със следните средства.

 • Бял активен въглен, Натрошете пет таблетки на прах и го изсипете вътре от велурена обувка. След ден извадете праха и избършете с чист парцал.
 • сол, По същия начин, солта се изсипва върху стелките, така че да ги покрие напълно, и след ден те се отстраняват. Използвайки същия инструмент, можете да премахнете мазни петна от велурени обувки.
 • Сода за хляб, Изсипете го обилно вътре в обувката и отстранете след 12 часа.
 • нишадър, Изтрийте всички видими следи от плесен от велура и след това старателно обработете повърхността с амоняк. Освен това е идеално средство за почистване на обувки от бял велур.
 • дезодорант, За тези, които предпочитат професионални продукти за грижа, е подходящ дезодорант за обувки с дезинфекционни свойства.
Обърнете внимание! Никога не почиствайте велура си в пералня. За да почистите велурени обувки, особено леки обувки, продължете ръчно. В противен случай двойката се деформира и материалът се покрива с петна, петна, сиво покритие.

Комплект обувки

Как да се справим със свалките

Дори да следите внимателно обувките от велур, редовно почиствайте и подсушавайте чифта, докато го използвате, на повърхността му ще се появят следи от абразия. Такъв проблем обикновено възниква през втория сезон на чорапите. Обувките лежаха малко, на места влагата ги повлия, те някъде не ги почистиха и на кадифената повърхност се появиха сиво-жълти петна. Преди да възстановите обувките от велур от сбиване, уверете се, че не е гъбичка. Следните са ключови предимства за възстановяване на велурени повърхности.

 • Талк, нишесте и креда, И трите компонента трябва да бъдат смесени в равни пропорции. Нанесете сместа обилно върху изтъркани места и оставете за няколко часа. Почистете добре абсорбентите. Използвайте гумена четка, за да възстановите структурата на купчината.
 • бензин, Това е този, използван в запалки. Намажете марлен тампон, напоен с бензин. Те трябва да станат мокри, но не и мокри. Изчакайте един час и четкайте.
 • Терена за кафе, Отлично средство за почистване и премахване на парчета на кафяви велурени обувки и нюанси. Едва влажна гъста се нанася върху повърхността на велура, след час те се отстраняват и почистват с гумена четка.
 • Професионален инструмент, Спрейовете и пяните за велур ще помогнат за бързо и много ефективно възстановяване на структурата на купчината велур. Когато ги използвате, следвайте ясно инструкциите и стандартното правило за пенестите продукти е да ги нанасяте първо върху четка или гъба, а след това върху велурена тъкан. Спрейовете се пръскат от разстояние най-малко 15-20 cm.

Основите на грижата за велурен чифт

Как да изсушим велурени обувки? Първото и основно правило е да не насилвате процеса с помощта на електрически сушилни и вече определено не поставяте велурени ботуши или обувки под батерията или автономен нагревател. След почистване напълнете обувките си със смачкани вестници и ги подсушете естествено на добре проветриво място, а още по-добре на балкон с отворен прозорец. Хартията вътре абсорбира остатъчната влага и чистият въздух ще допринесе за доброто изсушаване.

Периодично предоставяйте възможност велурните обувки да се „отпуснат“. На първо място, след това, така че влагата, ако все още присъства върху велурната тъкан, накрая изсъхва. Това ще изисква най-малко 20 часа.

И още един също толкова важен въпрос - как да съхранявате велурени обувки. Изберете специален рафт за нея в килера. Трябва да е място с добра циркулация на въздуха. В края на сезона в никакъв случай не опаковайте такива обувки в торби. Най-добре е да го разхлабите с нова партида вестникарска хартия по такъв начин, че да поддържате форма и свободно да се слагате на рафт. Платните торбички предпазват от прах.

Можете да носите велур с изключение на дъждовни дни без ограничения. Единственият въпрос е как да се грижим за велурени обувки, така че да запазят първоначалния си вид колкото е възможно по-дълго. Всички необходими препоръки са на ваше разположение.

Статията е актуализирана: 06/11/2019
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (34 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Маринован карфиол 🥗 стъпка по стъпка рецепта със снимка

Главата на розова сьомга по стъпка по стъпка рецепта 🍲 със снимка

Морожен рецепта пържен сладолед със снимка

Ик кисели туршии за зимата по рецепта със снимка

красота

мода

диети