Как да съхраняваме студено пресовано и рафинирано зехтин: грешки, които могат да съсипят продукт

Най-добрият зехтин се извлича по единствения начин: сокът от плодовете се изцежда няколко часа след прибиране на реколтата. Така се получава най-полезният продукт от клас Extra Virgin. Той има доста голяма цена: за бутилка от 0,5 литра ще трябва да платите 400-700 рубли (данни за юни 2018 г.). И би било жалко да го разваляте с неумело боравене, неправилно съхранение.
Зехтин в буркан и бутилка

Първите, които вкусили зехтин, били древните египтяни. По-късно продуктът е оценен и започва да се произвежда в Мала Азия, Гърция, Италия, Испания. Днес маслиновите плантации има дори в Америка. И навсякъде маслото е различно: по цвят, плътност, аромат, нюанс на вкус. Но всички се възползват.

Ако тепърва ще откривате продукт като зехтин, ще бъде важно да разберете отговорите на следните въпроси: къде да съхранявате зехтин, при каква температура се съхранява, може ли да се съхранява директно в желязна консерва, как да съхранявате отворен пакет със зехтин и колко може ли да се съхранява след отваряне, без да се нарушава качеството?

Състав и ползи

Маслиновият сок е 99,8%, съставен от мазнини, от които само 14,4% са наситени, а останалите са полиненаситени (Омега-3 и Омега-6) и мононенаситени (Омега-9), тоест тези, които се доставят изключително при нас благоприятства. Няма никакви вредни трансмазнини. А също и като част от витамините (A, D, E, K, група B), антиоксиданти. Таблицата подробно описва ролята на компонентите на зехтина.

Таблица - Състав и ползи от зехтина

веществооблага
Омега-6 (главно линолова киселина)- противовъзпалителен ефект;
- понижаване на холестерола;
- укрепване на кръвоносните съдове;
- нормализиране на кръвната захар;
- укрепване на хрущяла;
- забавяне на процеса на стареене на тъканите;
- подобряване на мозъчната дейност;
- намален риск от онкология
Омега-9 (главно олеинова киселина)- Подобряване работата на сърцето и кръвоносните съдове;
- поддържане на нивата на кръвната захар;
- укрепване на имунитета;
- понижаване на холестерола;
- намаляване на риска от онкология
Антиоксиданти (Полифеноли)- Нормализиране на кръвното налягане;
- поддържане на нормална сърдечна функция;
- защита срещу свободни радикали;
- профилактика на атеросклерозата;
- намаляване на риска от развитие на онкология;
- укрепване на клетъчните мембрани;
- подобряване на регенеративната способност на клетките
Витамин А- Укрепване на имунитета;
- антиоксидантен ефект;
- участие в синтеза на протеини;
- нормализиране на метаболитните процеси;
- укрепване на клетъчните мембрани;
- защита на костната тъкан от разрушаване
Витамин Е- Намаляване на кръвната захар;
- антиоксидантен ефект;
- профилактика на болестта на Алцхаймер;
- намаляване на риска от развитие на онкология;
- нормализиране на хормоналния фон;
- подобряване на кожния тургор;
- укрепване на стените на кръвоносните съдове;
- поддържане на имунните функции
Витамин D- Подобряване на усвояването на калция;
- стимулиране на растежа и регенерацията на клетките;
- защита на нервните влакна;
- синтез на имунни клетки;
- нормализиране на кръвната глюкоза
Витамин К- растеж и укрепване на костната тъкан;
- поддържане на чернодробната функция;
- повишена коагулация на кръвта;
- неутрализиране на отрови и токсини
Холин (витамин B4)- Укрепване на клетъчните мембрани;
- нормализиране на мастния метаболизъм;
- защита на нервните влакна;
- стимулиране на регенерацията на клетките;
- поддържане на функциите на черния дроб и бъбреците;
- профилактика на атеросклерозата;
- нормализиране на кръвната захар;
- подобряване на мозъчната дейност
Зехтинът има холеретичен ефект. В случай на жлъчнокаменна болест и други стомашно-чревни патологии в остър стадий, консултирайте се с вашия лекар. Може би трябва да спрете да използвате продукта.

Основни сортове

Отделете време за закупуване на продукт с по-ниска цена. Прочетете внимателно етикета. В зависимост от степента на пречистване могат да се разграничат три основни сорта.

  1. Екстра Богородица и Дева, Това е нефилтрирано масло от първокласен клас, произведено чрез студено пресоване. Тоест чрез просто натискане на плода. Един вид "пресни" от маслини. Има богат аромат и стипчив вкус с мека горчивина. Най-доброто използване е в салати и сосове. Пърженето на него е разточително и нерентабилно, защото бързо започва да "гори" и отделя канцерогени.
  2. изтънчен, Рафинирано масло. След филтриране продуктът губи изразен аромат и вкус, както и част от мазнините. Но при пържене не избледнява и е по-евтино. Но имайте предвид: повторното пържене върху него не се препоръчва, по-добре е да излеете останалото масло веднага след готвене.
  3. кюспе, Това масло се извлича от екстрактите, останали след производството на Virgin Virgin. Тук вече се използва термична обработка на маслена пита и различни реагенти. Съответно такъв продукт няма хранителната стойност, която очакваме от „течното злато“. Можете да го изпържите (не можете да го загреете два пъти!), Но в салатите и дресингите той изобщо не е подходящ: нито вкус, нито аромат, нито полза. Плюс - ниска цена.
Все още има различни смеси от тези сортове. В този случай бутилката ще бъде маркирана Смес или думите ще се появят в името: Чисто зехтин (нерафинирано плюс рафинирано), зехтин (нерафинирано плюс рафинирано, но по-филтрирано), маслиново масло от маслиново масло (рафинирано плюс торта).

4 съвета за избор на продукт

По отношение на избора на сорт е важно да разберете как точно планирате да използвате маслото. Ако имате нужда от топлинна обработка на продукти в тиган, няма смисъл да купувате скъпа Extra Virgin - няма да получите много полза, но можете да навредите на здравето си. В този случай е по-добре да изберете изискани опции. Има още четири нюанса, на които си струва да обърнете внимание.

  1. Страна на производство и бутилиране, Най-качественият продукт е този, който се произвежда и бутилира в една страна (потърсете DOP на етикета). Ако маслото се е разляло не в страната, където са отглеждани суровините, тогава етикетът ще показва IGP. Колкото по-бързо е било опаковано маслото, толкова по-малко е влизало в контакт с външната среда и повече „комунални услуги“ са били спестявани.
  2. Тара, Зехтинът се разваля на светло, така че потърсете продукта в тъмно стъкло. Друга приемлива опция за опаковане е консерва. Един уважаващ себе си производител няма да разваля доброто масло с прозрачна пластмасова бутилка.
  3. Дата на бутилиране, Колкото по-близо е до датата на покупка, толкова по-добре. Идеален, когато покупката се извърши в рамките на шест месеца след опаковането. Колкото по-дълго пътува маслото до брояча, толкова повече свойства губи.
  4. Срок на годност, Средно това е една година. Но някои производители сочат етикета за две години. Всъщност при правилно съхранение пакетираното масло няма да се влоши през това време, но ще има малко вкус, аромат и полза от него. Следователно правилото отново е уместно: колкото по-свежо, толкова по-добре.
Обърнете внимание на това как бутилката стои на плота: не насочвайте лъчи светлина върху маслото. Ако е така, най-добре е да вземете копие от далечния ред дълбоко в рафта.

Жена избира зехтин

Правила за съхранение след отваряне на бутилката

И така, „течното злато“ беше купено и доставено в кухнята. Сега неговата "полезност" трябва да се поддържа максимално внимателно - неправилното боравене може да съсипе продукта след няколко дни.

Времето

Дори професионалните готвачи спорят за това. Някои твърдят, че след две до три седмици употреба, маслото започва бързо да губи своя вкус и полза. Според тях е възможно продуктът да се съхранява в стъкло само за четири седмици.По-нататъшната употреба е поне безполезна и като максимум може да навреди на здравето.

Други твърдят, че след месец употреба качествен продукт не губи органолептичните си и други свойства. И ако съставът започна да се влошава, значи сте купили фалшив.

температура

Зехтинът обича да се охлажда и е желателно да го съхранявате при температура около 15 ° C. Максималната стойност е 25 ° C. Топлината е пагубна за продукта. Оттук и изводът: да поставим бутилка близо до печката, както сме свикнали със същото слънчогледово масло, е невъзможно. В противен случай съдържанието му ще се превърне в безполезна течност.

място

Поддържането на продукта на светлина и още повече на слънце означава доброволно разваляне на състава за кратко време. Намерете тъмно и прохладно място за него. Това може да е шкаф с непрозрачни врати, разположен далеч от печката. Или рафт в килера. Можете да уредите място в мазето.

Спор има и за съхранението на зехтин в хладилника.

  • Над. Някои смятат, че можете не само да съхранявате състава в хладилника, но и да го замразите. И дори ако маслото се сгъсти и се утаи, всичко е поправимо. След няколко часа при стайна температура тя придобива първоначалния си вид и консистенция. Аргументът е: хладилникът е най-добрият начин за запазване на храната. И докато хранителната им стойност не се променя. Това означава, че съставът на зехтина няма да пострада.
  • Срещу. Според други експерти ниските температури са вредни наравно с високите. От студа маслото се сгъстява, става мътно и дори може да се утаи под формата на бели люспи. Освен това протичат необратими химически процеси, в резултат на които витамините се разграждат, част от здравословните мазнини се губи.

Зехтин по рафтовете

Тара

Кислородът е фатален за „течното злато“, като високите температури или светлината. Мазнините бързо се окисляват и вместо благородна горчивина получаваме гранясал вкус и неприятна миризма.

Ако сте закупили зехтин в стъклена бутилка, тогава е достатъчно просто да закопчавате плътно врата след всяка употреба. И трябва да направите това възможно най-скоро. И е по-добре да хвърляте на малки порции в отделни контейнери. Важно е шията да е тясна, така че да сведете до минимум зоната на контакт с кислород. За тези цели в магазините дори се продават специални малки керамични кани.

Ако сте купили продукта в консерва, тогава е по-добре да не го съхранявате в оригиналния контейнер. Изсипете напълно в друг съд: керамичен или стъклен. Идеално е, ако чашата е тъмна. Ако не, просто увийте бутилката с фолио.

Ако въпреки всички предпазни мерки, маслото е загубило органолептичните си свойства - не бързайте да изхвърляте бутилката. Остатъците могат да се използват като част от маски за кожа и коса.

Статията е актуализирана: 25.05.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Мехурчета на пръстите как да се лекуват малки воднисти мехури по ръцете

Тиквен пай според рецепта стъпка по стъпка със снимка

Едуард Асадов стихове 30 трогателни стихотворения, най-доброто, за любовта

Как да съхранявате бананите у дома, за да не почернят: узрели и зелени

красота

мода

диети