Как да съхранявате моркови във вашия дом и апартамент: направете пирамиди от пясък, „къпете се“ в глина или просто замразете.

Здравословните и хрупкави моркови са едни от най-търсените зеленчуци в кухнята. Без него боршът не е борш, а рибата с яхния не е толкова вкусна, а пърженото месо не е толкова нежно, колкото бихме искали. Но преди да се запасите с тази коренова култура за цялата зима, трябва да разберете как да съхранявате моркови у дома. В противен случай загубата на запаси от моркови може да достигне 80%.
Морковите лежат върху сламата

Слънчевият корен зеленчук се счита за един от най-капризните и взискателни. Малко погрешно - той моментално гние, покълва, частично или напълно губи вкуса си, като става неподходящ за консумация от човека. За правилното съхранение на моркови е важно да се поддържа стабилен температурен режим (от 2 ° C до -2 ° C) и максимална влажност (90-95%). Това обаче не е единственият нюанс, който позволява кореноплодните култури да се съхраняват дълго време, така че да изглеждат така, сякаш току-що са били набрани от градината.

Приготвяне на зеленчук за зимуване

Успешното съхранение на моркови зависи не само от температурните условия, но и от други важни фактори. Например от разнообразието на зеленчуци, както и от правилността на прибирането и сортирането.

Бране на реколта

Малко вероятно е да се отрази на качеството на морковите, лежащи на плота на супермаркета. Но от собствената си градина можете да вземете реколтата компетентно, като поставите надеждна основа за дългосрочно съхранение на отглежданите кореноплодни култури до пролетта. По-долу са описани три правила, които са интуитивни за всеки летен жител.

 1. Сухо време. Беритбата на моркови е най-добра при сухо време.
 2. Малка лопата. Когато изкопавате голяма лопата, трябва да откажете. Вилици или миниатюрна градинска лопата ще се справят с тази задача много по-добре.
 3. Изсушаване. След събиране на корените е необходимо да се изсушат на добре издухано място, докато не бъдат изпратени за дългосрочно съхранение.
Когато копаете, трябва да опитате да не повредите кореноплодите. Всяка драскотина в мазето с висока влажност ще доведе до гниене.

вид

Като цяло не е толкова важно откъде идва запасът от моркови - от супермаркета или от лятната вила. Отговорът на въпроса как правилно да съхранявате моркови се крие, включително в тайните на сортирането. Могат да се разграничат три основни правила.

 1. Изчистваме от земята. Сух, мръсен зеленчук трябва внимателно да се почиства от всякакви замърсявания, които се прилепват към него. Силно залепени парчета пръст могат да бъдат оставени върху кореновата култура, в противен случай рискувате да разкъсате кожата.
 2. Отстраняваме повредените. За да предотвратите гниенето на моркови в хладилника или мазето, трябва внимателно да сортирате здравословни плодове от повредени. Нещо повече, дори една малка драскотина е повод да хапнете зеленчук за храна тук и сега, без да го изпращате за дългосрочно съхранение.
 3. Сортиране по размер. Кореновите култури трябва да бъдат сортирани в съответствие с техните размери. Според правилата те първо ядат дребни зеленчуци, по-късно средни и едва след това големи моркови, които поради впечатляващия си размер се съхраняват най-дълго.
За да удължите срока на годност на кореноплодните култури, съхранявани за зимата, е необходимо внимателно да се подреждат морковите на всеки две до три седмици, като се премахват гнилите зеленчуци и се подрязват обраслите стъбла на върховете.

Степен дълъг живот

Можете да съхранявате всякакъв вид моркови в хладилника или мазето. Някои сортове обаче са особено жизнеспособни. Таблицата показва някои от най-популярните, които се съхраняват по-дълго и по-добре от останалите.

Таблица - Най-добрите сортове моркови за съхранение и техните характеристики

класУдобства
Москва зима- Приятен вкус;
- висока производителност;
- средна степен на зреене
"Нант"- Отлични темпове на поддържане на качеството
- добър вкус;
- бърза скорост на зреене
"Santanu"- Силно изразен приятен аромат;
- висока производителност;
- средна степен на зреене
В допълнение към изброените в таблицата, Samson и Cascade се считат за добри степени за съхранение, както и за кореноплодите с чуждото име Найджъл. Но далеч не винаги е възможно да разберете разнообразието от моркови, закупени в магазин. Ето защо, избирайки кореноплодни култури за дългосрочно съхранение, е по-добре да се даде предпочитание на дългите конусовидни плодове. Късите моркови се развалят бързо.

Как да съхранявате моркови в мазето: 4 начина

Собствениците на мазето или мазето наистина имат късмет. За такива хора въпросът къде да съхраняват морковите през зимата в къщата не е спешен. Съхранението в мазето обаче също изисква спазване на определени правила.

В дървена кутия

Удобства, Солидната дървена кутия е най-евтиният и лесен начин да се запасите с кореноплодите за идващия студ. И той също се счита за най-икономичния, тъй като ви позволява да поставите в един контейнер до 20 кг зеленчуци.

Метод за изпълнение

 1. Внимателно сложете морковите в кутия.
 2. Покрийте със стегнат капак от една част.
 3. Изпращаме до мазето и поставяме контейнера с моркови близо до стената, така че кутията да не го докосва.

В пясъчните пирамиди

Удобства, Прилагайте този метод без мазе или мазе няма да успее. Всъщност, организирайки такова съхранение, ще трябва да изсипете планина пясък на пода за полагане на кореноплодни култури.

Метод за изпълнение

 1. Изсипете слой пясък върху пода на избата.
 2. Разстиламе морковите върху пясъка, така че зеленчуците да не се допират един до друг.
 3. Заспиваме разположени коренни култури със следващия слой пясък.
 4. Разстиламе втория ред зеленчуци - перпендикулярно на първия ред.
 5. Отново изсипете слой пясък отгоре и отново разпределете зеленчуците.
 6. Продължаваме да изсипваме пясък и подреждаме моркови един по един, докато височината на пясъчната пирамида достигне един метър.
За да се предотврати пускането на морковната муха в пясъка и срокът на годност на зеленчуците да е възможно най-дълъг, пясъкът трябва да се пресява преди употреба и след това да се калцинира.

В "ризата" от течна глина

Удобства, Този метод ще ви позволи да съхранявате измити моркови за възможно най-дълго. Основният му недостатък е, че е твърде мръсен за домашно изпълнение. По отношение на ефективността обаче този метод се счита за един от най-добрите.

Метод за изпълнение

 1. Разреждаме глина с вода до консистенцията на течната заквасена сметана.
 2. Смесваме сместа, докато получената гъста маса стане хомогенна.
 3. Потопете всяка коренова култура в разредената глина.
 4. Изсушаваме.
 5. След пълно изсъхване поставете в кутия или кошница и изпратете до избата.

В креда на прах

Удобства, Креда има алкални свойства, които предотвратяват растежа на микроорганизми и действат като естествен дезинфектор.

Метод за изпълнение

 1. Напукайте всеки морков с креда на прах.
 2. Слагаме в кошница или дървена кутия, така че зеленчуците да не се вписват плътно заедно.
За да съхраните 20 кг портокалов зеленчук, ви трябват около 400 г креда на прах.

На балкона: 3 метода

Повечето от нас са деца на столичен град, живеещи във високи сгради и високи сгради. Най-доброто място за зимуване на кореноплода не е фризер, а остъклен балкон или лоджия. На открития балкон е твърде студено. А при температури под -2 ° C не можете да съхранявате моркови. Той незабавно замръзва и става негоден за консумация от човека.

В лук кори

Удобства, Луковата кора е абсорбатор на излишната влага.При спазване на температурния режим, кореноплодите, обвити в люспи от лук, не изгниват точно.

Метод за изпълнение

 1. Изсипете луковата кора на дъното на торбата или дървената кутия.
 2. Разстиламе морковите.
 3. Изсипете всеки слой с люспа и отново поставете кореноплодите.
 4. Продължаваме, докато складът не се напълни със зеленчуци, „удавящи се“ в люспите.

Морков в кутия

В дървени стърготини

Удобства, Стърготината е отличен амулет срещу гниене и вредители, които често причиняват щети на зеленчуците, съхранявани за зимата.

Метод за изпълнение

 1. Заспиваме слой дървени стърготини с височина 8-10 см на дъното на дървена кутия.
 2. Разпространяваме кореноплодите, без да докосваме съседните.
 3. Отгоре добавяме още един слой дървени стърготини със същата дебелина.
Най-дългата оранжева коренова култура се съхранява в дървени стърготини от иглолистни дървета. Те се справят по-добре от другите с дезинфекцираща и защитна функция. Методът е подходящ и за съхранение в мазе.

В найлонов плик

Удобства, Съхранявайте моркови в торбички, изработени от полиетилен, не се препоръчва. Ако обаче няма друг изход, този метод може да бъде приложим за краткосрочно съхранение.

Метод за изпълнение

 1. Правим няколко малки дупки с пирон в долната част на торбата, направени от плътен полиетилен.
 2. Изсипете сухи чисти моркови в торбичка.
 3. Слагаме торбата на стойка, така че конденза да се оттича, в случай на образуване.
 4. Изваждаме със стойка на балкона.
През лятото е най-добре да съхранявате моркови в хладилник или в мазето, като използвате някой от горните методи. А през зимата, при твърде ниска температура на балкона, има смисъл да покриете чантата или кутията със зеленчуци с филц.

В хладилника: 3 съвета

Поради близостта на различни продукти е нежелателно да се използва хладилник за дълготрайно "втвърдяване" на портокалова коренова култура. Най-често варени или пресни, но вече обелени моркови се изпращат в хладилника, който днес или утре няма да се превърне в съставка в едно от домашните ястия. Но дори и краткосрочното съхранение в хладилника може да бъде удължено и зеленчукът може да се запази свеж в продължение на няколко седмици, благодарение на следните три съвета.

 1. дегазация, Кореновите култури могат да бъдат евакуирани. За да направите това, имате нужда от специални вакуумни торбички и прахосмукачка. Преди да изпратите кореноплодни в пакет, те трябва да бъдат качествено изсушени и охладени в хладилника. След изсмукване на въздуха от торбата с моркови с прахосмукачка, временното съхранение трябва да бъде плътно затворено с цип-ключалка.
 2. Отметка в стъклени буркани, Друг начин да направите измитите пресни моркови, съхранявани дълго време и да не избледняват, е временно да ги консервирате в стерилизирани стъклени контейнери. Вярно е, че този метод изобщо не е ергономичен, защото консервите с моркови ще заемат цялото свободно пространство в хладилника.
 3. замръзване, Кореновите култури могат да бъдат нарязани с помощта на блендер или ръчно ренде, сгънати в найлонов плик за замразяване и изпратени във фризера. След размразяване вкусът на продукта няма да бъде същият като преди, обаче такъв морков може безопасно да се използва като незначителна съставка.
Съхраняването на моркови в хладилника включва разполагането на зеленчуци на долния рафт или в отделение, предназначено за плодове, зеленчуци и горски плодове. Най-добре се държи отворена пластмасова торбичка с кореноплодни зеленчуци, донесени от супермаркета. Циркулацията на въздуха в хладилника ще намали риска от конденз вътре в торбичката и следователно ще предпази зеленчуците от бързо гниене.

Настъргани моркови в торба

Кой метод е по-добро запазване на качеството?

При различни методи времето за съхранение може да варира значително. Средните периоди на съхранение на кореновата култура, в зависимост от използвания метод, са показани в таблицата.

Таблица - Срок на годност на моркови за различни начини

начин наПродължителност на съхранението
Лук кори12 месеца
Затворена дървена кутия8 месеца
дървени стърготини12 месеца
Течна глина или тебешир12 месеца
Пясъчни пирамиди8 месеца
Плътна поли чанта2-4 месеца
хладилник2 месеца
Без значение къде възнамерявате да съхранявате зеленчуци, съхранявани за зимата, всяка коренова култура трябва да се обработва. А именно - компетентно и точно изрежете върховете от него.Твърде дългите върхове крият риск от покълване на зеленчука, а изрязването до корена води до бързо гниене. Идеални за съхранение са "опашки" с дължина 2-3 мм.

Разбира се, не можете да се заблудите с въпроса как да запазите морковите в апартамента за по-дълго време и да си купите любимия зеленчук в количеството, необходимо за готвене на определено ястие. Но не забравяйте, че морковите, съхранявани през есента и правилно съхранявани, могат да спестят семейния бюджет. Всъщност хитрите продавачи в студения сезон увеличават цената на зеленчуците три до четири пъти.

Отзиви: „Измивам, изсушавам и поставям в пластмасови резервоари“

Кореновите култури се съхраняват добре, ако първо се напръскат с инфузия на игли или лук от лук. Приема се литър вода на 100 г люспи или игли и се влива в продължение на 5 дни. Такава инфузия може не само да се напръска, тя може да се потопи в моркови за 10 минути, да се изсуши и съхранява.

Инга, http://kak-hranit.ru/kak-hranit-morkov/#i-4

В една изба нашите 3 семейства съхраняват моркови. Когато започнах да съхранявам зеленчуците си през първата година, ми казаха защо миеш моркови - не можеш да направиш това. Съхранявам го така от около 10 г. След прибиране на реколтата измивам морковите си в 2 води, излагам ги да изсъхнат на слънце и ги поставя в пластмасови резервоари - и в мазето. През пролетта, гледайки в бъчвите на немити моркови на други хора - дори не исках да го взема - полугнили. Морковът ми е един към един, веднага щом го положиха. Мисля, че по време на процеса на измиване е по-добре да се имат предвид повредените кореноплодни култури. Сега всички мои роднини мият моркови.

Клементиева Наталия, https://7dach.ru/Tatyana-sadovodniza/kak-hranit-morkov-pravilno-7559.html

Опитаха се да съхраняват моркови по различен начин, но от около 10 години правим това: необходимо е за мен (по-лесно е да се видят развалени кореноплодни култури), изсушаваме го във въздуха, ако времето е влажно, след това под ветрило, след което го поставяме в малки найлонови торбички. На опаковките маркираме с числа 1, 2 ... реда на използване. Така че в пакети и експортиране в хранилището (ние имаме клетка в общото хранилище). Разбира се, че пакетите са отворени. Ако расте или се разболява, лесно се вижда и предприема действия.

Людмила Самодова, https://vk.com/7dach?w=wall-51071645_69661

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (34 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Ризото с пиле и гъби стъпка по стъпка рецепта със снимка

Магнезиев сулфат Отзиви Епсолова сол, Горчива сол, Формула за почистване на червата

Хачапури със сирене стъпка по стъпка рецепта с 🧀 снимка

Пълнозърнест хляб от брашно във фурната по стъпка по стъпка 🍞 рецепта със снимка

красота

мода

диети