Как да изсушите бързо обувките си: старомодни начини, преглед на сушилни и дали си струва да поставите маратонки в микровълновата

В мразовити есенни дни често се налага да се справяте с мокри ботуши. И въпросът как бързо да изсушим маратонки, обувки или други, включително скъпи обувки, се превръща в един от най-уместните. Ходенето с мокри чорапи е не само естетически приятно, но и опасно за здравето, особено за отслабените хора и деца. Как да изсушим обувките, за да не влошим външния им вид и качеството си?
Сини маратонки, висящи на линия за дрехи

След дъжд обувките трябва да се боравят правилно. Всеки чифт, дори скъп и от естествени материали, ще се превърне в прах, ако не предприемете незабавно необходимите мерки. Но спретнатото и внимателно отношение, напротив, ще удължи живота на продуктите и ще ви предпази от обикновената настинка.

Мокри обувки: първи стъпки

Първото нещо, което трябва да направите, е да свалите обувките си, така че двойката да не се деформира. Няма никакво значение, трябва да изсушите маратонки от плат или продукти от друг материал, например от кожа, велур. Това правило трябва винаги да се спазва, в противен случай не могат да се избегнат деформации и натъртвания. След това трябва да направите следното:

 • отстранете остатъчната вода с мека кърпа;
 • премахнете стелките;
 • отворете парата и оставете на стайна температура, докато изсъхне.
В никакъв случай не трябва да поставяте обувки на батерията или близо до газова фурна. Да, това донякъде ще ускори процеса на сушене, но ще доведе до влошаване на външния вид и качеството на двойката. Тези препоръки са уместни не само след "наводненията", но и ако сте измили или измили обувките си.

Как бързо да изсушим маратонки, обувки или ботуши: фолклорни трикове

Когато няма време за дълготрайно сушене на продуктите при стайна температура, трябва да използвате прости препоръки как по-бързо да изсушите мокрите обувки с помощта на импровизирани средства.

 • Вестници. Този метод е подходящ за естествена кожа в тъмни цветове. Необходимо е да съберете стари вестници, да ги смачкате и плътно да натъпчете в обувки. Обувката е опакована в хартия и от външната страна. Оставете трябва да бъде в тази форма двойка през нощта. Препоръчително е вестникът да е без обемни снимки, които могат да оставят следи върху вътрешната облицовка на обувките и след това да бъдат отпечатани на пръстите на краката ви. Ако манипулациите се извършват през деня, по-добре е хартията да се сменя на всеки три до четири часа. Обувките от мокра кожа са много разтегливи, така че не трябва да пълните прекалено много вестници. Ако трябва бързо да изсъхнете бели кецове, тогава вестниците могат да бъдат заменени с бяла или тоалетна хартия.
 • Сода или сол. Със сода или сол алгоритъмът е същият като с вестник. Но е необходимо да ги напълните например в чорап или някаква торбичка и след това да ги поставите в продукта.
 • Фиг. Голяма кутия (за да се побере двойка) за една четвърт трябва да се напълни с оризова крупа. След това поставете обувките там, така че ходилата да са отгоре. При правилния подход обувките ще изсъхнат след пет часа.
 • Силикагел или пълнител за котки. Достатъчно е да излеете малко количество от продукта в чорапа и да го поставите вътре в багажника. Оставете да изсъхне. Променете състава, тъй като той абсорбира влагата.
 • Подово отопление. Тук всичко е просто. Тя трябва да се постави на топлия под на продукта и да се остави, докато напълно изсъхне. Дори нагряването не деформира обувката и изсъхва еднакво от всички страни. Този метод е подходящ и за бързо изсушаване на външната страна на велурени маратонки или тъкани, обърнати.
 • Вентилатор или сешоар. На решетката на вентилатора се прави един вид телена закачалка, върху която могат да бъдат окачени двойки обувки. Трябва да включите инструмента и да изчакате два часа, за да получите резултата. Не много мокрите обувки от плат, според отзивите, могат да бъдат изсушени само за 1 час. Когато работите със сешоар, схемата е същата, но продуктите ще трябва да се държат в ръце. Но има рискове: не всяка сешоар може да издържи двучасов маратон на непрекъсната работа.

Всички тези методи, как да изсушите обувките, са подходящи, когато са мокри отвътре и отвън. В допълнение, ориз или силикагел можете да вземете на лятно пътуване с вас, за да го играете безопасно и да можете бързо да изсушите мокрите маратонки за една нощ.

Всеки от горните инструменти може да служи като "преносима сушилня" дори на работното място. Достатъчно е да имате подвижен чифт обувки, за да сте в него по време на сушенето. Това е особено подходящо за тези, които поради специалността си сменят напълно дрехите по време на работа. Ако сте използвали техниката с торби, пълни с адсорбенти, тогава не забравяйте да ги изсушите добре.

Специални уреди

На въпроса как да изсушите измитите маратонки у дома, магазините за домашни стоки предлагат своя отговор. Има голям избор от специални устройства за всякакъв тип обувки. И ако сушенето на мокри обувки без сушилня с народни средства не винаги е възможно бързо и ефективно, тогава тези устройства дават надежден резултат. Плюс това, те ви позволяват да сушите не само обувки, но ръкавици, шапки и други аксесоари от плат.

Сушилните са разделени на няколко вида, всеки от които има своите плюсове и минуси, така че можете да се объркате. Повечето от моделите се захранват от мрежата, но има и мобилни опции на батерии. Класификацията е следната.

Електрически (вътрешен)

Най-популярният тип. Такива устройства ви позволяват да изсушавате кожени и тъкани елементи бързо и ефективно. Елементите се поставят вътре в обувката и след включване в мрежата равномерно загряват тъканта, докато продуктът изсъхва, без да се деформира. Колко време отнема зависи от това колко са мокри обувките. Средно от четири до шест часа. Има три вида електрически сушилни.

 1. Хъл. Устройството е метален или керамичен нагревателен елемент, скрит от корпус, изработен от огнеупорна пластмаса. Има различни видове сушилни за шкафове: триъгълник, който прилича на компютърна мишка, квадрат, овал. Има модели, които имитират човешкия отпечатък с различни размери. Интересни опции се продават под формата на животни и насекоми.
 2. С антибактериален ефект. В противен случай се наричат ​​ултравиолетови. Същите сушилни за калъфи, само допълнително оборудвани с ултравиолетови крушки. Според производителите, редовната употреба на такива машини е предотвратяването на гъбички. Устройството премахва и неприятните миризми от обувките, без да се използват допълнителни освежители.
 3. Гъвкава. Външно те донякъде напомнят на съветския котел. Само нагревателният елемент тук е гъвкав термичен кабел (те се използват при полагане на подово отопление). Тя може да бъде гладка или пружинно усукана. Плюсът е, че такава сушилня лесно приема желаната форма на обувката и "се адаптира" към размера.

Сушене за обувки в маратонки

Електрически (външни)

Такива сушилни са нещо като нагревателна подложка или топла постелка, вътре в която има нагревателен елемент. Трябва да се поставят мокри обувки отгоре и поток топъл въздух ще изсуши двойката. Вътрешното затопляне обаче не винаги е достатъчно, което трябва да се отбележи. Средно са нужни около четири до пет часа.

Въздух и йон

Особеността на такива устройства при липса на нагревателен елемент. Въздушните сушилни лекуват обувките с поток горещ въздух. Изглежда така: малко захранване, от което стърчат тръбите (дължината може да се регулира с помощта на взаимозаменяеми дюзи). Обувки, поставени на тръбата. Сушенето отнема около три часа.

Йонизаторите за обувки са един от най-скъпите видове сушилни. Устройството обработва обувките отвътре с поток от пречистен студен въздух, наситен с отрицателни йони.Машината не само осигурява деликатно изсушаване, но и убива микроби и миризми. Времето за сушене е шест до десет часа.

В момента вътрешните електрически сушилни за обувки са най-търсените. Те са еднакво удобни в случаите, когато трябва да изсушите маратонките си след измиване, и в случаите, когато трябва да оставите мокрите си обувки за една нощ, за да изсъхнат след дъжд. Такива устройства са ергономични, подходящи за използване от всички членове на семейството и за всеки чифт обувки.

Маратонките изсушават

Как да изберем правилната сушилня

За да изсушите маратонки без батерия и бъдете сигурни, че те ще бъдат без жълти петна и без ивици, по-добре е да прибягвате до помощта на точно такава техника. Но дори такава дреболия в домакинството трябва да се придобие разумно. Когато купувате, трябва да разгледате следните шест нюанса.

 1. Целостност и качество на изграждане. Дори и външно се вижда, машината е направена качествено или не. Всички недостатъци трябва да сигнализират. Необходимо е внимателно да се инспектират всички стави, така че отделните части да бъдат завинтени, да няма пропуски и пукнатини.
 2. Кабел. Обърнете внимание на изолацията и защитата в основата. И също - по размер. Ако кабелът се окаже къс, ще трябва да закупите удължителен кабел, а това е допълнителен разход и неудобство.
 3. Форма и размер. Най-добрият вариант е овал, под формата на "мишка" или гъвкави сушилни. Квадратите и кръгчетата не винаги са лесни за поставяне в тесни обувки. Ако трябва да изсушите детска двойка, по-добре е да вземете машина със среден размер, ако е само възрастен, можете да направите повече.
 4. Нагревателен елемент. По-добре, ако е керамична. Той е по-издръжлив и не прегрява материала.
 5. Температура на нагряване и температура. Колкото по-бързо се загрява машината, толкова по-добре. Температурата вътре не трябва да надвишава 60Co. При по-високи обувки, деформирани, и "кожени кожа" или деним дори могат да изгорят.
 6. Производител. Конвенционалните електрически сушилни нямат сложна структура, така че едва ли има смисъл да се доплаща за марката. Но когато избирате йонно или с доставката на горещ въздух, има смисъл да обмислите продуктите на чуждестранните производители.
Хората са доста изобретателни и знаят как да адаптират почти всеки предмет към техните нужди. Например в Интернет можете да намерите такъв метод на сушене: във фурната или в микровълновата. Но е опасно и категорично забранено. Микровълнова печка от метални части на обувки може да се провали, а във фурната - с висока степен на вероятност ще се получи запалване. Не трябва да поемате рискове, по-добре е да използвате доказани методи.

Въпросът как да изсушите бързо обувките започва да се притеснява, тъй като идват есента и студеното време. Всеки от горните методи ще даде резултат, единственият въпрос е колко време имате.

Преживявания с отзиви и съвети

Използвам електрическата сушилня от много години, прекрасно нещо! Имам един прост, без издухване, ултравиолетови и т.н. звънци и свирки. Всичко гениално е просто :) Вечерта го слагам в обувките си, а сутрин сухите топли ботуши са толкова хубави за носене! Нищо не е изкривено, не се разваляйте - можете да сушите всякакви обувки, проверени от години !!! На пътувания винаги взимам сушилнята със себе си, тя почти не заема място и безспорна полза има!

Динара, https://www.houzz.ru/ideabooks/74699847/list/horoshiy-vopros-kak-pravilyno-sushity-obuvy

Спомням си как съсипах любимите си ботуши на радиатор в младостта си. Сега изсушавам само с прахосмукачка или хартия.

Анна, http://ostirke.ru/kak-chistit/kak-byistro-vyisushit-obuv.html

Има такъв прекрасен реагент - силикагел (извинявай, ако писах с грешка). По-специално малките торбички със зърна на това вещество се поставят в кутии със скъпи обувки, за да се предотврати прекомерната влага. Използва се и за опаковане на тънки инструменти. Памучна чанта със силикагел, съобразена с размерите на обувките ви, е най-доброто за сушене от всичко, което знам. Освен това този конкретен метод на сушене е най-щадящият за материали за обувки. Обувките бяха изсушени, чантата беше поставена на батерията и след няколко часа можете да я върнете обратно в обувките.

Син леопард, http://www.bolshoyvopros.ru/questions/33667-kak-bystro-vysushit-promokshuju-obuv.html

Дълго време измъчвах маратонките си. И накрая намерих решение. И така, ръчно измихме измитите бели кецове или обувки за фитнес. След това натискаме хартията вътре.И най-важното - вземете тънки салфетки и увийте напълно. Така че хартията да е наситена и залепена. След това можете да го поставите на обикновено топло място. Всички жълти петна ще останат на хартия и вие отново ще сте в бели маратонки. Успех на всички!

Оксана, http://mashmaster.ru/kedy-pozhelteli-posle-stirki/

Ако няма опции за сушене, но трябва да влезете в маратонки, след това чорапи-пакети (за да не намокрите краката си в мокри маратонки) - кецове! И продължете напред!

нещо, http://www.bmwclub.ru/index.php?threads/kedy-v-mikrovolnovke-sushil-kto.323871/

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (30 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Рецепти за зеленчуци 🍲 как да готвите зеленчуци, бързо и лесно стъпка по стъпка рецепти със снимки

Как да станеш киноактриса без образование и да участваш в известен филм - интервю с Екатерина Владимирова

Микродермабразия: прегледи, показания, ползи

Забавни сватбени тостове 50 трогателни пожелания от родители към млади, смешни, в стих и проза

красота

мода

диети